На чолі вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На чолі вугілля

Енергетика
636
Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує компаніям, які планують брати участь у приватизації генерацій, забезпечити їх українським вугіллям. Як стало відомо Комерсант-Україна, Фонду держмайна запропоновано вказати в приватизаційних умовах необхідність поставки на підприємства в основному українського вугілля.
Це дозволить забезпечити завантаження вугледобувних компаній і зробити їх більш привабливими для інвесторів, зазначають експерти. Але значних змін можна буде досягти тільки в тому випадку, якщо держава зважиться на приватизацію шахт.
Як розповів вчора перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Ігор Попович, міністерство виступило з ініціативою зобов'язати майбутніх покупців генеруючих енергокомпаній забезпечити їх роботу в основному на українському вугіллі. За словами пана Поповича, Міненерго вже направило пропозицію до Фонду держмайна (ФДМ), який зараз розробляє умови приватизації енергокомпаній. У прес-службі ФДМ повідомили, що конкурсна комісія з розробки умов приватизації тільки формується, тому коментувати їх поки передчасно.
У прес-службі Міненерго пояснюють, що така умова необхідна для забезпечення розвитку вугільної галузі. Сьогодні всі українські теплові електростанції працюють виключно на українському вугіллі. А зростання обсягів виробництва електроенергії сприяє залученню додаткових інвестицій у вугільну галузь. Завдяки цьому в I півріччі поточного року видобуток енергетичного вугілля в Україні зріс на 8,3% порівняно з відповідним періодом минулого року. Згідно з енергетичною стратегією України, до 2030 року зростання споживання електроенергії зросте в 2,2 рази.
У Міненерго підкреслюють, що прагнуть до того, щоб попит на вугілля, який зростає, українські ТЕС покривали за рахунок української, а не імпортної сировини. Заступник директора з економічних питань шахти "Білоріченська" Сергій Халаджи вважає, що, зобов'язавши інвестора купувати українське вугілля, уряд не тільки завантажить українські шахти, а й підігріє інтерес інвесторів, що бажають придбати вугільні активи в Україні.
Згідно з розпорядженням Кабміну № 310 від 11 квітня, планується продати по 25% акцій "Дніпроенерго" і "Київенерго", 45% акцій "Крименерго", 45,1% акцій "Західенерго". На приватизацію будуть виставлені по 50% акцій в "Вінниця-", "Дніпро-", "Закарпаття-", 40,06% в "Донецьк-", 25,99% в "Тернопіль-", 45% в "Чернівці-" і 21% в "Черкасиобленерго". У список не потрапили акції "Донбасенерго" і "Центренерго". Після продажу пакетів держава збереже 25% +1 акцію в приватизованих генераціях.
Досі про зацікавленість у купівлі акцій українських генерацій, зокрема "Дніпроенерго", "Західенерго", "Київенерго" і "Донецькобленерго", заявляли в ДТЕК. За даними джерела на ринку, зараз участь у приватизації української енергетики розглядають "Газпром енерго", чеська державна енергетична компанія CEZ Group і польський виробник електроенергії PGE.
Офіційно європейські компанії поки не повідомляють про свої плани. Але в липні цього року депутат Європарламенту від Польщі Богуслав Ліберадзкі в ході круглого столу в Брюсселі, присвяченого приватизації української енергетики, підтвердив, що європейські компанії дійсно зацікавлені в участі в конкурсі. Правда, самі компанії він не назвав. При цьому депутат зазначив, що Україна цікава європейським енергокомпаніям як можливий постачальник електроенергії в країни Східної Європи, Росію, Білорусь, Молдову і Туреччину. За даними Міненерго, з початку року експорт електроенергії з України зріс на 17%.
За словами Ліберадзкі, європейські енергокомпанії приваблює те, що в Кабміні мають намір зберегти контроль над генераціями в розмірі 25% +1 акція. "Європейським інвесторам, наскільки мені відомо, видається, що уряду можна довіряти", - сказав Ліберадзкі. Втім, під час круглого столу інший депутат Європарламенту від Польщі - Павло Залевські - зазначив, що державі необхідно так сформулювати умови конкурсу, щоб "не виникало питань, хто в ньому бере участь". "Конкурс повинен проводитися не між нікому не відомими сумнівними офшорними компаніями, а між великими учасниками ринку", - відзначає Залевські.
Офіційно про свої плани не повідомляють і в "Газпром енерго". Втім, джерело в компанії вчора повідомило, що "розглядається можливість" її участі в приватизації українських енергокомпаній навіть у разі висунення додаткових умов. "Нам це потенційно цікаво, і, в принципі, ми готові купити не тільки генеруючі компанії, але і шахти в Україні", - зазначив співрозмовник.
Сьогодні українські теплові генерації купують українське вугілля, тому що воно набагато дешевше за зарубіжне. За даними ІК "Брокеркредитсервіс", вартість тонни вітчизняного вугілля марки "Г" на внутрішньому ринку становить $73, російського - $93, польського - $105. Але ціна українського вугілля сьогодні прагне до світової, і в майбутньому різниця буде не такою значною.
"Рішення уряду схвалено на перспективу. Щоб майбутні власники генерацій перейнялися покупкою шахт для того, щоб коли ціни на українське і імпортне вугілля зрівняються, збут українського вугілля залишився стабільним, незважаючи на його подорожчання", - говорить аналітик Dragon Capital Денис Саква. "Якщо одна компанія володіє і шахтами, і генераціями, це дозволяє їй скоротити витрати як мінімум на третину і забезпечити стабільні поставки недорогого ресурсу", - пояснює генеральний директор ВАТ "Дніпроенерго" Роман Сердюков. "Вертикальна інтеграція в енергетиці є світовою практикою, тому вимоги Міненерго повністю логічні, - відзначає начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. - Інше питання, що будь-яка компанія, яка братиме участь у конкурсі, повинна розуміти, що, крім генерацій, їй потрібно брати участь і в приватизації шахт".
Для того, щоб інвестори забезпечили себе українським вугіллям, необхідна приватизація шахт, перш за все входять до складу ДП "Вугілля України", відзначає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. "Зараз ринок фактично монополізований цією компанією, - говорить Халаджі. - Її активи сильно зношені, і для зниження собівартості потрібно продавати шахти компанії або хоча б запрошувати на них інвестора на умовах державно-приватного партнерства". Він відзначає, що інтерес інвесторів до вугільних активів є.
Так, польська інвесткомпанія Da Vinci інвестувала в купівлю вугільних активів у Львівсько-Волинському вугільному басейні, а компанія Coal Energy, яка володіє шахтами, недавно здійснила IPO на Варшавській фондовій біржі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас