Банкіри скаржаться, що ФРС США не готується до дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри скаржаться, що ФРС США не готується до дефолту

Казна та Політика
1915
Банкіри Уолл-стріт всіх рівнів висловлюють претензії на адресу ФРС у зв'язку з тим, що регулятор відмовляється планувати сценарії дій на випадок пониження рейтингу США або дефолту. За кілька днів до дедлайну 2 серпня банкіри нарікають, що Федрезерв відмовчується і не реагує на їхні побажання обговорити можливі наслідки зриву переговорів у Вашингтоні або зниження кредитного рейтингу ААА, повідомляє Financial Times.
"Відповідальні люди в уряді не реагують, і я не здивуюся, якщо вони просто не знають, що робити в цій ситуації", - сказав газеті представник банківських кіл. Інший банкір прокоментував так: "У нас немає жодної інформації від них. Минулого разу, коли уряд ледь не припинив роботу через несхвалення бюджету на 2011 р., у нас хоча б була "дорожня карта".
ФРС у складній ситуації, оскільки одночасно є регулятором фінансової системи і урядовим агентством, яке сплачує казначейські чеки, проводить електронні платежі, забезпечує передачу та викуп казначейських облігацій. "У зв'язку з цим Федрезерв виступає як грошовий агент американського уряду. Зараз ми беремо участь в оперативному плануванні разом з мінфіном, - заявили в ФРС. - Ми зможемо надати додаткові рекомендації фінансовим інститутам, коли з'явиться ясність від конгресу і коли міністерство фінансів надасть свій спеціальний план".
Напередодні на торгах в США індекс S&P 500 упав на 2%, це найсильніше падіння індексу за день з початку червня, індекс високотехнологічних компаній Nasdaq продемонстрував гіршу динаміку за день з лютого 2011 р., впавши на 2,65%. Інвестори налаштовані все більш і більш песимістично з приводу результатів переговорів у Білому домі і конгресі. "Продажі на фондових ринках - явна реакція на незговірливість конгресу і президента США, - говорить Джек Еблін, головний директор з інвестицій в Harris Private Bank. - Все це відверто розчаровує інвесторів по всьому світу, але в кінцевому рахунку створить добрі можливості для покупок на ринках, оскільки нинішня криза - штучна".
Гравці ринків кажуть, що ФРС і Мінфін, як звичайно, відстежують разом з ними ринкові потоки і ліквідність, але не чинять жодних дій, щоб розробити заходи на випадок провалу переговорів у Вашингтоні. Міністерство фінансів теж поки не надало жодного плану на випадок, якщо стеля держборгу не буде збільшена. Поки мінфін не скаже, чи буде він, наприклад, змінювати відсоткові ставки, ФРС не зможе обговорювати щось конкретне з банками.
Банкіри також вважають, що ФРС побоюється посилати сигнали ринків, оскільки це буде сприйнято як підготовка до неминучого зниження рейтингу або технічного дефолту. Правда, наприклад, Міжнародна асоціація свопів і деривативів опублікувала інформацію, як відбуватимуться операції з кредитними дефолтними свопами за американськими боргами у разі, якщо уряд виявиться нездатним розплатитися за ним. Банки Уолл-стріт стурбовані зараз широким колом операційних питанням у зв'язку з можливою кризою, головне з них - як регулятор планує підтримувати фінансову систему в разі найгіршого сценарію розвитку подій.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас