Кіпр вражений енергокризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпр вражений енергокризою

Казна та Політика
1453
Експерти стали побоюватися за фінансову спроможність Кіпру. Вчора міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило кредитний рейтинг цієї країни на два ступені - з "А2" до "Baa1", з прогнозом подальшого зниження.
Це посилило поточне положення Кіпру, для якого подорожчали кредити. Прибутковість десятирічних державних облігацій цієї країни за один день підскочила на 1,3 відсоткових пункти, до 10,06%.
"Хоча уряд Кіпру недавно анонсував пакет структурних заходів, призначених для поліпшення фінансової стабільності, позитивний вплив цих заходів у найближчі кілька років буде знижено через руйнування електростанції. Цей інцидент підірвав середньострокові економічні та фіскальні позиції Кіпру", - йдеться у вчорашньому заяву Moody's.
Експерти рейтингового агентства також послалися на "все більш вередливий" внутрішній політичний клімат, що погіршився після вибуху, і буде ускладнювати здійснення податкових реформ уряду. Також вони вказали на збільшений ризик того, що в середньостроковій перспективі деякі кіпрські банки, які постраждали від макроекономічних стресів в Греції, зажадають державної підтримки.
Не виключено, що Кіпр вслід за Грецією, Ірландією і Португалією доведеться взяти на поруки більш здоровим країнам Євросоюзу. Про таку можливість 20 липня попередив глава центрального банку країни Атанасіос Орфанідіс. "Наша економіка в аварійному стані. Щоб уникнути гіршого, включаючи звернення за зовнішньою фінансовою допомогою, потрібні термінові екстрені заходи", - йдеться в листі пана Орфанідіса керівництву країни.
Трагедія сталася 11 липня на базі військово-морських сил на південному узбережжі Кіпру. З нез'ясованої причини загорілося звалище, а за ним і склади зброї, конфіскованої в 2009 р. з судна "Мончегорськ", який прямував до Ірану.
Вибух призвів до загибелі шести пожежників і семи військових, включаючи главу військово-морського флоту Кіпру Андреаса Іонідеса і командира військово-морської бази Ламброса Ламбре. Ще 62 людини отримали поранення.
Також вибух зруйнував прилеглу інфраструктуру і найбільшу в країні електростанцію "Василик" потужністю 767 МВт, що була поруч. Кіпр в один момент втратив половину енергогенеруючих потужностей. Республіка занурилася в енергетичну кризу. В країні відбувається віялове відключення струму. Швидкого вирішення цих проблем знайти не вдасться.
За оцінками експертів, вартість відновлення однієї лише електростанції становитиме EUR1млрд. Для цього буде потрібно знайти стратегічного інвестора і витратити не менше року. Загалом усі витрати на ремонт, а також виплату компенсацій жителям прилеглих населених пунктів, чиє майно постраждало від вибуху, можуть досягти EUR3 млрд.
Для країни, ВВП якої становить EUR317,4 млрд., а зростання економіки близьке до нуля, це важкий тягар, який, безсумнівно, зірве плани влади зменшити дефіцит бюджету з 5,1% до рекомендованих Євросоюзом 3%. До того ж, уряду Кіпру після трагедії доводиться відволікатися від економічних питань на утихомирення соціальних хвилювань і боротьбу з опозицією, що активізувалась.
Кіпріоти обурені тим, що 98 контейнерів з вибуховими речовинами, з незрозумілої причини, опинилися під стратегічною електростанцією "Василик". Багато хто вважає винним у передбачуваній халатності уряд.
Минулого вівторка біля президентського палацу в Нікосії зібралася антиурядова демонстрація з 2,5 тис. осіб. Протестувальники вимагали покарати винних у вибуху і закликали до відставки уряду і президента, який, за кіпрською Конституцією, очолює Кабінет міністрів.
Тим часом лідер опозиційної партії Демократичний заклик Нікос Анастасіадіс вперше відкрито зажадав відставки президента Дімітріса Хрістофіаса і спікера парламенту Маріос Карояна. Лідер опозиції стверджує, що і президент, і спікер несуть пряму відповідальність за вибух на військовій базі.
Президент йти у відставку відмовився і призначив урядову комісію з розслідування причин трагедії, яка пообіцяла надати громадськості висновки про причини вибуху до 30 вересня.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас