Fitch планує оголосити "обмежений дефолт" Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch планує оголосити "обмежений дефолт" Греції

Казна та Політика
453
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило, що оголосить "обмежений дефолт" за борговими зобов'язаннями Греції у зв'язку з механізмом участі приватних кредиторів у новій програмі фінансової допомоги країні. Відповідно до прийнятого агентством трактування реструктуризації суверенної заборгованості через обмін старих облігацій на нові Fitch змінить суверенний рейтинг Греції на RD ("обмежений дефолт") і надасть дефолтні рейтинги держоблігацій Греції, які будуть обміняні на нові папери.
Однак статус дефолту буде тимчасовим. Fitch надасть Греції нові рейтинги, одразу коли будуть випущені нові облігації. Агентство очікує, що постдефолтний рейтинг Греції буде "в нижній частині спекулятивної категорії", йдеться в опублікованому сьогодні коментарі Fitch, передає РБК.
Наразі Fitch оцінює суверенний кредитний рейтинг Греції на позначці CCC, що означає "значний кредитний ризик", реальну можливість дефолту.
Нагадаємо, що напередодні на екстреному саміті єврозони було схвалено рішення про надання Греції другого пакета фінансової допомоги понад чинної програми на 110 млрд євро. Лідери єврозони домовилися, що ЄС і Міжнародний валютний фонд нададуть Афінам додаткове фінансування розміром 109 млрд євро, причому Європа виділить свою частину через стабілізаційний фонд EFSF на термін мінімум 15 років та за ставкою близько 3,5%. Крім того, фінансовий сектор погодився взяти участь у новій програмі порятунку Греції. Визначено, що внесок банків та інших інституціональних інвесторів в програму допомоги складе близько 50 млрд євро в 2011-2014 рр.
Передбачається, що участь приватних фінансових інститутів в порятунку Греції буде реалізована через обмін чинних облігацій на нові 30-річні і 15-річні облігації, причому банки погодилися на втрату 21% чистої поточної вартості (Net Present Value, NPV) за належними їм паперами. За оцінками Інституту міжнародних фінансів (представляє найбільші фінансові компанії), це дозволить зменшити боргове навантаження Греції на 13,5 млрд євро. Крім того, передбачений частковий викуп Грецією своїх облігацій з дисконтом до їх номінальної вартості. Точні параметри програми викупу будуть визначені пізніше. Президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що рішення, схвалені на саміті, дозволять зменшити грецький держборг до ВВП на 24 відсоткових пункту з нинішніх 150% ВВП.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас