Росія скорочує зовнішній борг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія скорочує зовнішній борг

Казна та Політика
1051
Обсяг зовнішнього боргу Росії, за даними на 1 липня, скоротився до 36 млрд 845,2 млн доларів з 37 млрд 10 млн доларів (станом на 1 червня цього року). Про це повідомляється в матеріалах Мінфіну РФ, розміщених на сайті відомства.
З початку року відбулося скорочення держборгу на 3 млрд 111,7 млн доларів, або на 7,7%. Розмір боргу, виражений в єдиній європейській валюті, в перерахунку за курсом ЦБ знизився в червні на 318,3 млн євро - до 25 млрд 613,6 млн євро.
Ще наприкінці березня Мінфін повідомив про свій намір скоротити обсяг зовнішніх позик в поточному році як мінімум удвічі. У бюджеті зафіксовано обсяг зовнішніх запозичень на рівні 7 млрд доларів. Як говорить начальник аналітичного управління ІК "Грандіс Капітал" Денис Барабанов, Мінфін у квітні вніс до Держдуми пропозиції щодо коректив в бюджетний план поточного року, що стосуються скорочення обсягу зовнішніх позик і бюджетного дефіциту.
Мінфін змушений позичати, тому що ростуть соціальні видатки
Перед виборами завжди ростуть соціальні видатки, а на це потрібні додаткові фінансові ресурси. Як зазначає Денис Барабанов, позичати за кордоном країна найближчим часом не буде, тому що Європейський ЦБ вже двічі цього року підняв облікову ставку, тому сприятливий момент для дешевого позики упущений.
"Бюджету Росії за таких цін на нафту значні запозичення не потрібні, влада намагається контролювати витрати, у тому числі для боротьби з інфляцією. Крім того, набагато комфортніше мати борг в національній валюті - її, принаймні, завжди можна надрукувати. Сумний приклад Греції, яка не може обслуговувати борг у тому числі і через відсутність у неї друкарського верстата, тому підтвердження", - говорить начальник відділу управління інвестиціями ІФК "Солід" Михайло Королюк.
Платити за рахунками
Сьогодні, 20 липня, Мінфін розмістив внутрішні боргові папери - ОФЗ на 24,946 млрд рублів. Обсяг попиту склав 52,593 млрд рублів, перевищивши пропозицію більш ніж в два рази. Прибутковість за ціною відсікання склала 7,54%, за визначеного раніше інтервалу в 7,5-7,55%.
"Прибутковість розміщених ОФЗ прийнятна для інвесторів, оскільки облігації - це засіб в основному для збереження реальної вартості капіталу, а не для його зростання. ОФЗ в залежності від терміну погашення (дюрації) мають прибутковості в діапазоні 7-8%. В Загалом, прибутковість у боргових паперів нашої країни "так собі" - вона на рівні офіційної інфляції, і тому багато на ОФЗ не заробиш", - відзначає Королюк.
Заборгованість перед країнами - членами Паризького клубу зменшилася з 668 млн доларів на 1 червня до 643,9 млн доларів. Нагадаємо, в січні 2011 року цей же показник складав 779 млн доларів.
За словами Дениса Барабанова, Росія веде переговори з кредиторами колишнього СРСР про те, щоб списати частину заборгованості в обмін на будинки в країнах-кредиторах, які нині належать Міністерству закордонних справ Росії.
Заборгованість перед країнами, які входять до Паризького клубу, знизилася до 1 млрд 536,7 млн доларів з 1 млрд 608 млн доларів місяцем раніше. Щодо початку року сума зменшилася на 184,3 млн доларів.
Заборгованість перед країнами, колишніми членами Ради економічної взаємодопомоги (РЕВ), знизилася з 1 млрд 149,7 млн доларів на 1 червня до 1 млрд 142,4 млн доларів на 1 липня. У січні сума цього боргу становила 1 млрд 113 млн доларів.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас