До 2019 року в теплову генерацію України необхідно інвестувати 20 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До 2019 року в теплову генерацію України необхідно інвестувати 20 млрд дол

Енергетика
366
У НАК "Енергетична компанія України" підрахували, що загальний обсяг інвестицій в теплову генерацію до 2019 року повинен скласти 18-20 млрд доларів США. З них до 70% необхідно направити на технічну реконструкцію і нове будівництво енергоблоків, більше 25% - на екологічні заходи, і близько 5% - для виконання умов інтеграції України до Євросоюзу, повідомили в прес-службі НАК "ЕКУ".
За оцінками аудиторської компанії KPMG, на сьогоднішній день знос державних ТЕС перевищує 60%. "Це є наслідком недостатнього державного фінансування з моменту набуття Україною незалежності", - вважає Михайло Сухович з KPMG.
На його думку, залучити фінансування в теплову генерацію можуть тільки приватні інвестори, які володіють істотними можливостями для розвитку підконтрольних їм підприємств, закупівля сучасного обладнання, залучення ефективного менеджменту. "Така діяльність буде в інтересах як держави, так і самих інвесторів, які зможуть підвищити ефективність вкладених фінансових ресурсів і скоротити період окупності вкладених коштів", - відзначає Сухович.
Водночас, за його словами, зупинка приватизації призведе до подальшого зниження і без того досить непривабливого інвестиційного рейтингу України, відтоку прямих іноземних інвестицій, зниження ефективності господарської діяльності підприємств енергетичного сектора України в умовах глобальних економічних змін.
Нагадаємо, в поточному році Фонд держмайна планує продати державні пакети акцій двох теплових генерацій і дев'яти енергорозподільчих підприємств. Зокрема, йдеться про 45% акцій "Західенерго", 25% акцій "Київенерго", 50% акцій "Закарпаттяобленерго", 46% акцій "Черкасиобленерго", 50% акцій "Дніпрообленерго", 45% акцій "Крименерго", 50% акцій "Вінницяобленерго", 25% акцій "Дніпроенерго", 40% акцій "Донецькобленерго", 45% акцій "Чернівціобленерго" і 26% акцій "Тернопільобленерго".
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас