Расмуссен: Європа ризикує втратити вплив в світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Расмуссен: Європа ризикує втратити вплив в світі

Казна та Політика
685
Європа ризикує втратити здатність реагування на кризові ситуації в світі, якщо не фінансуватиме оборонні і розвідувальні програми в належному об'ємі, попередив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, повідомляє ВВС.
Він відзначив, що вплив європейських країн на процеси, що відбуваються в світі, нестримно зменшується. За словами Расмуссена, якщо не переламати цю тенденцію, то втрачені європейцями позиції швидко заповнять країни, що набирають силу, наприклад, Китай або Індія.
Відзначимо, що це вже не перший заклик Расмуссена до лідерів європейських держав з приводу збільшення фінансування військових програм.
16 червня в інтерв'ю ВВС він заявив: "Якщо Європа гратиме значну роль на світовій сцені, і братиме участь в міжнародних місіях з підтримки безпеки, їй необхідно володіти значним військовим потенціалом, що, у свою чергу, вимагає підтримки інвестицій в оборону на певному рівні".
Генсек НАТО тоді також підкреслив важливість збільшення фінансування НАТО з боку країн Європи, що входять в блок, для створення протиракетної оборони Північноатлантичного альянсу в Європі.
Нагадаємо, раніше в червні в аналогічному ключі висловився і міністр оборони США Роберт Гейтс. Останній відзначив, що тільки чотири країни Європи витрачають на потреби оборони більше 2% від ВВП. Це - Франція, Великобританія, Греція і Албанія.
Гейтс сказав, що якщо така тенденція збережеться, американські політики вирішать, що Північноатлантичний альянс не оправдує тих коштів, які в нього вкладають США
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас