Бернанке: Технічний дефолт США повалить країну в шок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке: Технічний дефолт США повалить країну в шок

Казна та Політика
5912
Відмова від підвищення планки держборгу не може розглядатися як можлива опція. Відповідну позицію висловив глава Федеральної резервної системи США Бен Бернанке під час виступу в комітеті з фінансових послуг палати представників конгресу США, передає РБК.
При цьому голова ФРС привів наступні аргументи на захист цієї точки зору: відмова від підвищення планки держборгу негативно позначиться на рівні безробіття в США (який і так зашкалює) у зв'язку з негативним ефектом на фінансову систему і безпосередньо вплине на споживачів. У цілому Бернанке назвав відмову від підвищення планки держборгу "самогубним" актом, приреченим на провал.
За словами Бернанке, технічний дефолт буде згубним для США і повалить країну в шок, ефект від якого пошириться не тільки на національну, але і на світову економіку. Довіра до американських казначейських облігацій є критичною для фінансової системи США і дефолт по таких паперах повалить її в стан хаосу. "Головним наслідком такого кроку буде втрата довіри інвесторів до держоблігацій США як до надійних і найбільш ліквідних активів в світі", - вважає Бернанке.
В епіцентрі проблем, з якими зіткнулися США, - житловий ринок. "Слабкість житлового ринку - одне з джерел повільного відновлення економіки. Коли економіка зростає, житловий ринок зміцнюється, кількість робочих місць збільшується, з'являються нові можливості. Ми не бачимо нічого з цього", - сказав голова ФРС. При цьому він додав, що ситуація потрапила в стан "замкнутого кола". "Люди не хочуть купувати будинки, бо ціни на нерухомість падають, а ціни на нерухомість падають тому, що люди не хочуть купувати будинки", - резюмував Бернанке.
Бернанке ще раз підтвердив те, що було сказано напередодні, а саме те, що американський Центробанк готовий зробити кроки щодо подальшого пом'якшення монетарної політики, якщо економіка США продовжить зростати сповільненими темпами, а інфляційні ризики ослабнуть. При цьому у Федеральному резерві натякнули, що однією з можливих опцій є відновлення скупки цінних паперів, таких як казначейські облігації США, тобто фактично третій раунд програми "кількісного пом'якшення" (QE3).
Зазначимо, США ще в травні 2011 р. досягли законодавчо встановленої межі держборгу в 14,3 трлн дол., і лише додаткові бюджетні доходи і низка формальних прийомів поки дозволяють федеральному уряду платити по своїх рахунках. Однак якщо конгрес не підвищить ліміт держзапозичень до 2 серпня 2011 р., Сполученим Штатам загрожує дефолт за державними облігаціями - вперше в історії. Теоретично уряд може в такій ситуації заморозити фінансування соціальних програм, щоб не припиняти процентні виплати по облігаціях, проте в будь-якому випадку це не може тривати довго. В даний час кожен долар державних витрат на 40% фінансується з позикових коштів.
З 1993 р. конгрес США в 16 випадках задовольняв запити Мінфіну на підвищення планки держборгу, ні разу не відмовивши уряду. Однак тепер Республіканська партія, яка контролює палату представників, наполягає на значних поступках з боку адміністрації Барака Обами в питанні скорочення держвидатків. Демократи і республіканці в конгресі продовжують вести переговори з питання підвищення ліміту держборгу і одночасного скорочення федеральних витрат. Між тим державний борг США наближається до позначки в 100% річного ВВП.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас