Електронний вступ: Перший млинець — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електронний вступ: Перший млинець

Казна та Політика
1268
З 1 липня в Україні стартувала чергова вступна кампанія. Одне з головних нововведень 2011-го - можливість подавати документи до вузів через інтернет. Але електронний вступ дається абітурієнтам непросто: і морально, і технічно.
Оскільки правила вступу до вищих навчальних закладів в Україні в останні роки змінюються з незавидною регулярністю, кожну кампанію суспільство зустрічає з настроєм: "А що нового в цьому році?" При вступі враховуються бали сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання, атестатів, і додаткові бали, що нараховуються переможцям всеукраїнських олімпіад, конкурсів Малої академії наук, а також бонус за підготовчі курси для бажаючих навчатися на природничо-математичних і технічних спеціальностях. І хоча поки минула лише третина вступного сезону, лаври "гарячої новинки 2011", схоже, дістануться системі "Електронний вступ".
У середині серпня минулого року міністр тоді ще тільки освіти і науки попередив майбутніх абітурієнтів: правила вступу знову будуть відкоректовані. "Будуть запропоновані зміни, які не тільки врегулюють проблемні питання та недоліки цього року, але і роблять вступну кампанію наступного року більш відкритою, прозорою і зручною для абітурієнтів", - пообіцяв Дмитро Табачник. Таким чином потенційна можливість подавати документи у віддаленому режимі з самого початку вважалася одним з основних переваг наступного "абітурієнтського" року.
Спочатку в контексті вступу через інтернет планувалося впроваджувати окремі елементи системи; потім, вже ближче до початку сезону ініціативу стали називати експериментом. "Система електронного вступу цього року - експеримент... звертаюся до вступників: зверніть увагу на те, що електронний вступ і паперовий ідуть рука об руку. Якщо ви подали документи в електронному вигляді, це не означає, що ви не можете подати в паперовому. Ви можете подати тільки в паперовому або тільки в електронному, але, дійсно, краще подати в електронному та паперовому", - розповідала в день запуску кампанії головний спеціаліст відділу моніторингу вищої освіти департаменту вищої освіти МОН Алла Рибалко. До ідеї уникнути зайвої штовханини в приймальних комісіях претенденти на вищу освіту, судячи з усього, поставилися з ентузіазмом (деякі абітурієнти не лягали спати в ніч на 1 липня, щоб першими зареєструватися в "ЕВ"; тільки потім Табачник скаже, що не має значення, коли ти зареєструвався в системі - 1 або 31-го). Але реалізація можливості електронної подачі порадувала далеко не всіх.
Ще до того, як нововведення запрацювало, деякі експерти радили обачно поставитися до ідеї МОН. І півбіди було в тому, що, хоча незадовго до початку кампанії до системи підключилися 90% вузів, тільки 10% з них були надані послуги Укртелекому з підключення до мережі інтернет (у деяких містах стан справ не змінювався і після 1 липня. В результаті "електронні права" гарантували своїм абітурієнтам тільки окремі університети. Настороженість фахівців попервах викликали, скоріше, документальні тонкощі." До цього (до того, щоб підстрахуватися і здати документи відразу "на папері", - "Подробиці") спонукають як мінімум три обставини: перша - українське законодавство до цього часу не визнає електронну подачу як законодавчо нормовану...
Друга обставина - це те, що поки не всі ВНЗ мають цей ресурс. І третя обставина - процедурне, це те, що наказ говорить про те, що це експеримент, і приймальна комісія повідомляє абітурієнта, що він отримав логін, зареєструвався і від нього прийняті електронні документи. Однак у цьому наказі, в умовах вступу, взагалі ні про яку реєстрацію мова не йде, не сказано, протягом скількох днів приймальна комісія зобов'язана повідомити абітурієнта, що його електронна форма зареєстрована і все нормально", - занепокоївся директор Центру освітнього моніторингу Павло Полянський. Синхронно з частиною експертного співтовариства бити на сполох почали представники громадських організацій, які встигли подати позов до суду, а перше засідання з розгляду якого було заплановано на 12-е липня. Але через кілька днів стало очевидно, що юридичними тонкощами проблеми з "електронкою" не обмежуються.
З першого дня функціонування системи електронного вступу, на задіяних в його організації фахівців обрушився шквал обурення абітурієнтів. Вступники скаржилися і продовжують скаржитися на неможливість зареєструватися в системі; на затримки у наданні доступу до "особистих кабінетів"; на відмови системи підтверджувати достовірність даних про сертифікати і навіть на хаотичну "поведінку" програми, яка розсилала заявки зовсім не в ті вузи і не на ті спеціальності, куди хотіли вступати спраглі вищої освіти.
Занепокоєння абітурієнтів пояснюється побоюваннями того, що технічні зволікання і неполадки позбавлять їх можливості претендувати на місце в університеті своєї мрії. Адже електронна заявка дорівнює "паперовій", а значить - використовує один з п'ятнадцяти шансів (у 2011-му можна вступати в п'ять вузів, на три спеціальності в кожному) на подачу документів. Саме тому форум і коментарі на сайті-"всутпнику" повняться проханнями анулювати як некоректні заявки, так і реєстрацію в системі в принципі - на всякий випадок.
Проблеми в роботі реалізатори завдання визнають не дуже охоче. Ще 9-го липня повідомлялося, що процес йде: у системі зареєстровано майже 47 тисяч випускників, з них 16,5 тисячі - самостійно, а не силами членів приймальних комісій, які обробляють "паперові" надходження. І все ж, якщо судити зі звітів представників окремих вузів, то можна легко помітити частий дисбаланс, коли виявляється, що через випробування електронним надходженням "пробиваються" кілька десятків заяв, а не кілька сотень, а то й тисяч, як того могли очікувати ентузіасти інтернет-формату.
Відповідальні за роботу "Електронного вступу" не втомлюються запевняти, що серйозних огріхів у системи немає, трапляються окремі збої. "При оновленні програмного інтерефейсу вступник на порталі Оsvita.com в системі виникла системна помилка у тих вступників, які в момент оновлення вибирали вищі навчальні заклади та подавали в них заяви. Помилки, які виникли, відразу ж були виправлені", - пояснив "Подробицям" начальник відділу захисту інформації та інформаційно-технічного забезпечення МОН молоді та спорту Олександр Василевський незабаром після того, як піднялася перша хвиля скарг. На "вступному" порталі osvita.com запевняли: якщо труднощі і є, то після 7-го липня їх вдасться остаточно перемогти. Проте ж і 8-го липня, і в наступні дні тональність окремих криків душі абітурієнтів не змінилася - як мінімум, частина вступників продовжує стикатися з тими ж проблемами.
Одночасно співробітники МОН та інших структур, що займаються вступом через інтернет, продовжують тримати оборону проти чуток. Так, популярністю користується версія про те, що через сайт не можуть подавати документи особливі категорії абітурієнтів. Пільговики й справді позбавлені такої можливості, але от "електронні права" тих же медалістів або олімпіадників, за словами організаторів, ніяк не обмежені. Ще однією популярною темою для обговорення залишається проблема звірки сертифікатів ЗНО, отриманих у 2011 році - існує думка, що УЦОЯО ще не вніс інформацію по них до бази даних. "Інформація про те, що система неадекватно обробляє дані саме випускників 2011 року, є недостовірною. У базі даних є всі сертифікати, що отримані випускниками шкіл 2011 року. Відмови в реєстрації вступника можуть бути пов'язані тільки з невідповідністю прізвища, імені та по батькові, на які видані атестат та сертифікат ЗНО", - розповіли "Подробицям" у Міністерстві освіти.
Час для того, щоб якщо не подолати смугу перешкод системи електронного вступу, то хоча б рознести документи по вузах особисто, у абітурієнтів ще є. Пам'ятаючи про торішній ажіотаж, в 2011-му під вступну кампанію зарезервували цілий місяць. З урахуванням того, що цього року очікується значно менше вступників, ніж в середньому (близько 200 тисяч випускників цього року плюс можливі "додаткові ресурси"), - особисті проблеми можна ще встигнути вирішити. З проблемами системи дещо складніше. Ініціаторам інтернет-вступу ставлять в провину те, що вони відправили неопробовану толком технологію відразу на польові випробування. Результат передбачуваний: юристи напружено зустрічають "документальні" моменти, абітурієнти воюють з незговірливим інтернетом. Воюють з перемінним успіхом - зустрічаються випадки, коли майбутні студенти привозили документи особисто, а в приймальні комісії з'ясовувалося, що їхня заявка вже оброблена - система спрацювала, але забула про це повідомити.
А от бажаючим посудитися за справедливість може припасти непросто. Дмитро Табачник вже встиг попередити: приводів для позовів немає, всі бажаючі можуть принести документи самостійно і подати документи "по старинці". Чиновники від освіти на критику схильні реагувати "філософськи": вони нагадують про те, що "Електронний вступ-2011" - це експеримент, не більше того. Шкода тільки, що з першого разу якісно реалізувати цю справді цікаву ідею поки не вдалося. Черговий "перший млинець" загрожує перетворитися на величезну "грудку". Чим він все-таки обернеться - стане зрозуміло після 31 липня.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас