Влада Китаю має намір надалі посилювати монетарну політику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Китаю має намір надалі посилювати монетарну політику

Валюта
260
Прем'єр Держради КНР Вень Цзябао натякнув на подальше посилення монетарної політики на тлі зростання споживчих цін, передає Reuters.
Боротьба з інфляцією залишається головним пріоритетом для уряду країни, і Пекін буде дотримуватися поточної економічної політики, повідомив Цзябао. "Стабілізація цін повинна розглядатися як головний пріоритет, а макроекономічна політика залишатися незмінною", - сказав китайський політик.
Коментарі Вень Цзябао пішли за публікацією даних Національного бюро статистики країни, що повідомив, що індекс споживчих цін у КНР в червні зріс на 6,4% порівняно з аналогічним місяцем минулого року, досягнувши трирічного максимуму.
Як відзначають аналітики, незважаючи на всі зусилля влади КНР, інфляційні очікування в країні залишаються на високому рівні.
Відсутність прогресу в боротьбі з інфляцією змушує уряд посилювати монетарну політику.
Минулого тижня Народний банк Китаю (Центральний банк КНР) підняв базові ставки за річними кредитами і депозитами на 0,25 процентного пункту. Це третє за поточний рік підвищення базових ставок китайського ЦБ.
Раніше уряд КНР поставив мету утримати інфляцію на рівні не вище 4% в 2011 році. Однак за перші п'ять місяців цього року споживчі ціни в Китаї підскочили на 5,2%.
Між тим, наприкінці червня прем'єр-міністр КНР Вень Цзябао заявив, що зусилля Китаю щодо стримування темпів інфляції дають результати, і зростання споживчих цін сповільниться в осяжному майбутньому.
У рамках боротьби зі зростанням споживчих цін уряд КНР також регулярно підвищує резервні вимоги щодо депозитів місцевих банків і час від часу вдається до інструментів прямого регулювання цін на продовольство.
8 липня представники китайської комісії з регулювання банківської діяльності (CBRC) повідомили, що вважають за необхідне перетворити монетарну політику і впровадити нові інструменти, які допоможуть краще контролювати інфляцію. Як можливі інструменти з видалення надлишкової ліквідності з ринку експерти CBRC запропонували розглянути питання оподаткування іноземних інвестицій і фінансових транзакцій, а також введення обмежень на рух іноземного капіталу.
Раніше Центробанк Китаю натякав, що в 2011р. має намір посилити боротьбу з інфляцією. В рамках цієї програми представники регулятора обіцяли використовувати різні інструменти, включаючи підвищення базової облікової ставки.
На початку грудня 2010р. політбюро ЦК Компартії Китаю офіційно оголосило про те, що влада країни з 2011р. переходить до "стриманої" грошово-кредитної політики. Китайський уряд мав намір енергійно вилучати надлишки ліквідності з економіки, щоб утримати під контролем споживчі ціни.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас