Другому за величиною приватному банку Афганістану загрожує розорення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Другому за величиною приватному банку Афганістану загрожує розорення

Казна та Політика
204
Другій за величиною приватній афганській фінансовій установі - Azizi Bank - загрожує розорення, подібне до того, що спіткало найбільший в Ісламській Республіці приватний Kabul Bank, повідомили в понеділок депутати нижньої палати афганського парламенту (Уолесі джирга) на своєму засіданні, передає кореспондент РІА Новини.
За словами депутата від провінції Нангархар Абдула Захіра Кадира, у нього є "неспростовні докази того, що банку загрожує крах" через те, що менеджери видали незабезпечених кредитів позичальникам на суму в 500 млн доларів, а позичальники вклали їх у нерухомість в Дубаї.
За словами Кадира, один з топ-менеджерів банку пропонував йому хабар в 1 млн доларів з тим, щоб він не порушував питання про фінансовий стан Azizi Bank в парламенті. Народний обранець пообіцяв принести на наступне засідання палати аудіозапис своєї розмови з банкіром, з якого випливає, що справи Azizi Bank, що діє на афганському фінансовому ринку вже п'ять років, жалюгідні.
За словами депутата, Міжнародний валютний фонд і Світовий банк хотіли провести аудит Azizi Bank, але цьому всіляко противиться афганський уряд.
Раніше два топ-менеджера Kabul Bank, що брали участь у виділенні "темних кредитів" на загальну суму в майже 900 млн доларів, були арештовані Генпрокуратурою, а глава афганського Центробанку, за версією влади замішаний у фінансових махінаціях, втік в США і звідти подав заяву про відставку. Абдул Кадир Фітрат заявив, що афганська влада хоче його вбити.
За словами депутата від провінції Фараха Саміулли Самим під час його виступу на сьогоднішньому засіданні палати, побіжний глава Центробанку раніше повідомляв йому, що Azizi Bank стоїть на порозі банкрутства.
Депутат від провінції Гор Курбан Кухестані інформував парламентаріїв про те, що менеджери банку і позичальники вивели 540 млн банківських активів в ОАЕ. Він також звинуватив банк у фінансуванні незаконного будівництва об'єктів у Кабулі, виробленого будівельною фірмою Onyx.
Віце-спікер Уолесі джирги Халід Пахтун, що головував на засіданні, в кінці робочого дня заявив, що депутати мають намір запросити на суботнє засідання виконуючого обов'язки голови ЦБ ІРА для дачі роз'яснень з приводу фінансового стану Azizi Bank.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас