Міністр оборони Кіпру подав у відставку через вибухи на військовій базі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр оборони Кіпру подав у відставку через вибухи на військовій базі

Казна та Політика
238
Міністр оборони Кіпру Костас Папакостас і командувач збройних сил країни Петрос Цаліклідес подали у відставку після вибухів на військовій базі. Про це повідомляє радіо "Свобода".
Нагадаємо, вибухи сталися на військово-морській базі Евангелос Флоракіс, розташованої між містами Лімасол і Ларнака. Кількість жертв, за різними джерелами, від 12 до 16 осіб. Повідомляють, що серед загиблих п'ять пожежників, четверо військовослужбовців Національної гвардії і два військові моряки. Також повідомляють про 35-40 постраждалих. У міністерстві оборони країни визнають, що жертв буде більше, враховуючи масштаби катастрофи. На військовій базі на момент вибуху перебували приблизно 200 чоловік.
Очевидці катастрофи говорять про значні руйнування в селах в радіусі 5 км від бази. На деякі з поселень обрушився град з уламків боєприпасів і фрагментів металевих конструкцій.
Про готовність направити медичну допомогу Кіпру вже заявила Греція. Про це повідомив міністр оборони Греції Панос Беглітіс.
Також вибух вивів з ладу найбільшу на острові електростанцію Вассіліко, яка розташована недалеко від військової бази. Там виробляють приблизно половину електроенергії республіки. Перебої в електропостачанні відчувають у багатьох районах острова, включаючи столицю Никосию, міста Лімасол і Пафос. Влада вже закликала населення обмежити споживання електроенергії. Офіційний представник державного постачальника електрики Кіпру заявив, що потреби країни в електриці будуть покриті двома електростанціями в Декелії та Моні.Одна з них також отримала ушкодження.
Представники енергетичного відомства Кіпру заявили, що поки не можуть оцінити розмір збитку, хоча немає сумнівів у тому, що він "катастрофічний".
Вибух призвів до серйозних збоїв і в роботі міжнародних аеропортів у Ларнаці і Пафосі в ранкові години. Офіційний представник компанії, що управляє аеропортами, зазначив, що це було викликано порушеннями в подачі електроенергії. Наразі, сказав він, електропостачання відновлено, і аеропорти працюють у нормальному режимі.
Причиною катастрофи, за даними міністерства оборони, могла стати пожежа, викликана загорянням чагарника навколо бази. Раніше повідомлялося, що на складі є 98 контейнерів з порохом.
Командувач Національною гвардією Кіпру генерал-лейтенант Петрос Цалікідіс підтвердив, що вибухнули контейнери з боєприпасами та зброєю, конфісковані три роки тому з судна, що перевозило їх з порушенням закону. Йдеться про судно "Мончегорськ", яке ходило під прапором Кіпру. Воно було перехоплене в 2009 р. кораблем ВМС США в Червоному морі за підозрою в перевезенні зброї з Ірану до Сирії, що було порушенням заборони Комітету з санкцій РБ ООН щодо Ірану. За запитом США влада Кіпру затримала судно і змусила його кинути якір в порту Лімасола. Уряд Кіпру визнав, що судно порушило заборону і оголосив про те, що на борту перебували "матеріали, які можуть бути використані для виробництва боєприпасів". Весь вантаж, що складався з більш ніж 90 контейнерів, був знятий з "Мончегорска" і доставлений на склади Національної гвардії Кіпру. Самому судну було дозволено покинути острів.
На військово-морській базі Евангелос Флоракіс базовані основні бойові одиниці ВМС Кіпру. Також база служить перевалочним пунктом і відправною точкою для беруть участь у навчаннях судів, у тому числі іноземних.
Відзначимо, що аналогічний інцидент стався минулого тижня на військовому арсеналі в Туркменістані. Спека призвела до спалахів і вибухів в околицях туркменського Абадан, розташованого в 18-20 км від Ашхабада. За офіційною версією, вибух прогримів на піротехнічному заводі, однак місцева опозиція заявила, що детонація сталася на військовому складі, де зберігаються снаряди системи "Град".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас