Лагард: Зростання держборгу США дуже небезпечне для світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лагард: Зростання держборгу США дуже небезпечне для світової економіки

Казна та Політика
802
Новий директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард заявила, що якщо США не підвищать свій верхній ліміт запозичення, це призведе "до дуже небезпечних наслідків" для світової економіки в цілому, повідомляє РБК з посиланням на телеканал ABC.
"Якщо стелю запозичення не буде піднято, відсоткові ставки різко зростуть, а фондові ринки впадуть", - заявила Лагард. За її словами, це створить загрозу для головної мети МВФ - збереження стабільності у світовій економіці.
Нагадаємо, зараз верхня межа запозичення США становить 14,3 трлн дол.
Міністр фінансів цієї країни Тімоті Гайтнер раніше заявляв, що якщо до 2 серпня він не буде підвищений, Сполучені Штати чекає дефолт.
Нагадаємо, 1 червня ц.р. палата представників США (нижня палата конгресу) відхилила підвищення ліміту кредитування країни на 2,4 трлн дол. Більшість тих, хто не підтримав даний захід - представники Республіканської партії. Парадокс в тому, що пропозиція підвищити ліміт на 2,4 трлн дол. раніше виходила саме від республіканців.
Зазначимо, адміністрація Президента США Барака Обами спільно з членами американського сенату готують проект угоди про збільшення межі позики на 1 трлн дол. з урахуванням вимоги республіканців про скорочення бюджетних витрат.
Згідно з чинним законодавством, державний борг США не може перевищити 14,29 трлн дол. На початку січня 2011 р. він вперше в історії країни перевищив 14 трлн дол., а станом на 1 квітня становив 14 трлн 251 млрд 174,5 млн дол.
В кінці червня 2010 р. Міністерство фінансів США повідомляло, що державний борг США зросте до 13,6 трлн дол. до кінця 2010 р. і досягне суми приблизно в 19,6 трлн дол. до 2015 р., що складе 102% ВВП країни.
Держборг США зростає, зокрема, через нещодвню економічну кризу, витрати коштів на запобігання обвалу на Уолл-стріт, війни в Афганістані та Іраку й заходи економічного стимулювання. Загальний борг США включає в себе витрати на систему соціального страхування пенсіонерів та інші урядові програми.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас