ЄЦБ: Інфляція в єврозоні продовжить бути помітно вище 2% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ: Інфляція в єврозоні продовжить бути помітно вище 2%

Казна та Політика
227
Річний рівень інфляції в єврозоні в наступні місяці продовжить бути "помітно вище 2%" - цільового орієнтира Європейського центробанку (ЄЦБ), попередив глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше на прес-конференції після оголошення ставок Центробанку. Проте перевищення цільового орієнтиру, на думку чиновника, зумовлено не монетарними або структурними причинами. "Відносно високий рівень інфляції, що спостерігається в останні місяці, головним чином відображає підвищені ціни на енергоносії і сировинні товари", - заявив Тріше, чиї слова наводить прес-служба ЄЦБ.
За його словами, середньострокові ризики розвитку цінової ситуації в єврозоні як і раніше пов'язані з можливим прискоренням інфляції. Це зумовлено, по-перше, більш значним, ніж передбачалося раніше, зростанням цін на енергоносії. По-друге, існує ризик введення додаткових непрямих податків, а також підвищення державних тарифів у зв'язку з процесами бюджетної консолідації в єврозоні. Нарешті, вказав Тріше, інфляційні ризики виникають в контексті збільшення завантаження виробничих потужностей у низці країн валютного союзу.
Річна інфляція в єврозоні в червні, за попередньою оцінкою Eurostat, склала 2,7%. На такому ж рівні вона була і в травні.
Сьогодні ЄЦБ підвищив базову ставку рефінансування на 0,25 в.п. - до 1,5%. Це рішення збіглося з прогнозами більшості аналітиків. ЄЦБ вже вдруге в цьому році піднімає ставки. Вперше це відбулося в квітні, коли ЄЦБ підвищив облікову ставку до 1,25% - з рекордно низького рівня в 1%, на якому ставка залишалася впродовж майже трирічного періоду. На думку спостерігачів, Європейський центробанк може знову підвищити ставки у вересні.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас