Греція, Великобританія... Україна? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція, Великобританія... Україна?

Казна та Політика
3501
29 і 30 червня Європу лихоманило. Протести прокотилися по Греції і Великобританії. В обох випадках населення цих країн протестувало проти "антикризової" політики влади. Судячи з останніх даних, до європейських бунтів може приєднатися і Україна.
Неспокійна Європа
Наприкінці червня по Європі прокотилася хвиля протестів. Почали протести греки. У країні, яка, схоже, увійшла в смугу мітингів, цього разу все було набагато серйозніше. Центр грецької столиці буквально перетворився на руїни. Масова акція протесту почалася в другій половині червня, але в ніч на 30-е досягла своєї кульмінації. Протестувальники громили все, що потрапляло їм під руки: вітрини магазинів, машини, ламали дорожні знаки, закидали поліцейських камінням. Центральна площа була практично повністю спалена. Усе можна було б списати на бурхливий грецький характер - все-таки 28 і 29 червня до акції підключилися профспілки і вивели ще більша кількість людей - до декількох десятків тисяч. Однак є один невеликий "збіг". 29 червня грецький парламент проголосував за "затягування поясів" в державі. За проголосувало 155 депутатів, проти - 138.
Така полярність в думках не випадкова. Нинішня опозиція, яка призвела Грецію до кризи, всіляко грає на протестних настроях громадян. А протестувати є чого. Згідно з антикризовим пакетом заходів, Греція повинна заощадити 28 мільярдів євро протягом наступних п'яти років. Майже на половину цієї суми принесе збільшення податків. Іншу частину - близько 14,3 мільярдів євро країна отримає завдяки скороченню бюджетних витрат. Крім заощадження 28 мільярдів євро, план передбачає продаж держактивів, яка повинна принести близько 50 мільярдів євро.
В результаті, грецькі громадяни, які звикли до великого "соціального", усвідомили, що свято закінчилося. Настав час платити за рахунками. За словами прем'єр-міністра Греції Георгіоса Папандреу, країна перебувала в кроці від дефолту через борг у 350 мільярдів євро. Допомога з МВФ та ЄС, яка хоч якось могла оживити грецьку економіку, була заблокована до схвалення антикризового плану. Саме тому голосування за заходи, спрямовані на оздоровлення економіки, було настільки важливим. Тим не менш, "затягування поясів" вже зараз позначається на житті пересічних греків. І перед парламентаріями постало непросте питання: що краще - "шокова терапія" чи повільна, але не така хвороблива стагнація. Владна партія підтримала уряд, країна вибрала "шокову терапію".
"Я краще проголосую за ніж, ніж за пістолет", - пояснила свій вибір депутат Васо Папандреу, яка проголосувала "за" введення антикризового пакету в дію. У відповідь рядові греки зігнали свою ненависть на центрі Афін. Рішення грецького парламенту було зустрінуте в Європі схвально - ще б пак, греки врятували єврозону від великої кризи. "Ми всі дуже щасливі, що план економії підтримала більшість грецьких депутатів. Цей важливий крок Греція зробила не тільки заради власного майбутнього, але і для стабільності євровалюти", - сказала канцлер Німеччини Ангела Меркель.
В іншій європейській країні - Великобританії, кінець червня теж не був безхмарним. Британці, як і греки, теж протестували проти погіршення соціальних умов. Незважаючи на несхожість темпераментів, поліції на Туманному Альбіоні теж було не солодко. Розчарування "бритів" легко зрозуміти - коаліційний уряд їх ліберал-демократів і консерваторів ініціював непопулярну пенсійну реформу, яка змусить пересічних британців працювати довше та пенсію отримувати поменше. Профспілки пообіцяли: на роботу не вийде близько мільйона людей. "Буде все: тисячі закритих шкіл, черги в аеропортах, скасовані екзамени з водіння і відкладені судові розгляди. Чиновники не будуть відповідати на телефонні дзвінки. Ми сподіваємося, що коли в уряді побачать, яку силу мають їхні підлеглі, то погодяться на конструктивні переговори з профспілками", - говорить генеральний секретар профспілки працівників сфери послуг Марк Сервотка.
"Затягування пасків", скорочення бюджетних витрат і збільшення податків і пенсій - щось дуже знайоме не тільки грекам і британцям, але й українцям. Проте в нашій країні масштабних акцій протесту давно не втдно. Тим не менш, міжнародні спостерігачі попереджають - до революції не так далеко, як здається можновладцям.
Україна за крок до вибуху?
29 червня українські ЗМІ опублікували інформацію про звіт за 2011 рік авторитетної міжнародної неурядової організації Freedom House, який називається "Нація в дорозі". Цей документ свідчить: більшість країн пострадянського простору має чимало ознак "вразливості для непередбачуваних криз на кшталт тих, які відбуваються на Близькому Сході і в Північній Африці". Близько 80% населення колишнього СРСР живе в умовах авторитарного засилля в державах, які є потенційною небезпекою для цих народів у перспективі. У звіті також говориться, що в такому ключовому для регіону державі, як Україна, "відбулося зниження демократичних показників" по більшості досліджуваних параметрів. В Україні, яка, на думку авторів доповіді, є прикладом реформ для своїх сусідів на Сході, є прояви авторитарних тенденцій і відсутність просування в вдосконаленні демократії, зафіксовані як в інших пострадянських країнах, так і в державах Близького Сходу та Північної Африки. Автори документа "Нації в дорозі" відзначають, що згортання реформ в Україні відбувається під керівництвом президента Віктора Януковича. У дослідженні також відзначається спад в українській демократії в 5 з 8 основних досліджуваних показників. Це стосується зменшення свободи преси, наростання тиску влади на опозицію, відступу від демократії в загальнодержавному управлінні, зменшення незалежності судів, зростання корупції.
Безумовно, цей звіт теж можна назвати спробою Заходу впливати на ситуацію в Україні. До того ж серед найближчого оточення президента вистачає людей, які вважають, що більшість критиків нинішньої влади годується тими, хто всіляко хоче "влаштувати в Україні Північну Африку". Такі думки, зокрема, висловлював глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. З іншого боку, результати численних опитувань громадської думки свідчили - багатьом українцям по духу "сильна рука". Та й сама ідея демократії , "завдяки" зусиллям "помаранчевої команди" була сильно дискредитована.
Але є одне "але". І греки, і британці вийшли на вулиці не тоді, коли почали обмежувати їх демократичні свободи (втім, у Великобританії такий крок буде самогубним для владної партії - на наступних виборах за неї просто не проголосують), а тоді, коли під ударом опинився гаманець пересічного громадянина. Тому не слід забувати, що поточний рік - найважчий для України. Адже саме в 2011 році наша країна повинна виплатити велику частину всіх набраних нинішнім і попереднім керівництвом кредитів - 7,5 мільярдів доларів. Притому, якщо внутрішній борг можна відносно безболісно погасити шляхом нових позик у національній валюті в українських банків, то зовнішній борг доведеться віддавати реальними грошима. А з 2011 по 2013 Україна повинна буде щорічно віддавати близько 4 мільярдів доларів. Як це зробити? На думку керівництва країни - дуже просто: затягнути пояси і провести непопулярну пенсійну реформу. Ідентично до британського і грецького варіантів. Різниця полягає лише в тому, що й у Великобританії, і в Греції, реформи стосуються всіх. Пояси затягують всі верстви населення. Так, у Греції під удар в першу чергу потрапляють держслужбовці всіх без винятку рангів. У Великобританії - схожа ситуація. Але не в Україні. Поки пересічні українці затягують паски, можновладці та їхнє оточення, українські олігархи і не думають обмежувати себе ні в чому. Після того, як президент заявив про необхідність "шокової терапії" в Києві відкривається салон Ferrari, та такий, який, на думку деяких ЗМІ, не знайдеш в Лондоні, Парижі, Берліні.
Поточний місяць буде одним з найскладніших у році. За словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова, на липень припадає пік виплат за боргами в 2011 році. "Ніколи ще наша держава не була винна таку астрономічну суму... Тільки за два місяці - березень і липень - уряд повинен віддати ресурс, за рахунок якого ми могли б удвічі збільшити річні витрати на освіту та охорону здоров'я! Цих коштів вистачило б, щоб відразу майже на 60% збільшити зарплати всім бюджетникам", - сказав Азаров. А це означає, що влітку будуть вжиті найбільш непопулярні реформи, в тому числі і пенсійна. Слово за українцями: відреагують вони мовчазними акціями протесту "по-білоруськи" чи запеклими сутичками "по-грецьки".
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас