ВР позбавила НБУ від зобов'язання викупляти ОВДП у рекапіталізованих банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР позбавила НБУ від зобов'язання викупляти ОВДП у рекапіталізованих банків

Казна та Політика
736
ВР України усунула ще одну перешкоду для отримання Україною чергового траншу кредиту МВФ.
Зокрема, парламент схвалив у другому читанні і в цілому урядовий законопроект №8439 про скасування обов'язкового викупу Національним банком України (НБУ) "рекапіталізованих" облігацій (ОВДП) за їх номінальною вартістю.
За дане рішення проголосували 252 народні депутати України, зареєстровані в сесійному залі в четвер, 2 липня.
Як сказано в пояснювальній записці до документа, прийняття змін забезпечить виконання українською стороною умов спільної з Міжнародним валютним фондом (МВФ) програми stand-by, згідно з якою Україна повинна отримати черговий транш кредитних коштів у розмірі близько $1,5 млрд.
Законопроект №8439 від 22 квітня 2011 року, зокрема, вносить зміни до ст.2 закону "Про першочергові заходи з запобігання негативним наслідкам фінансової кризи і про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (№639-VI від 31 жовтня 2008 року).
Цими змінами пропонується вилучити норму про обов'язковий викуп Нацбанком за номінальною вартістю облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), випущених для рекапіталізації проблемних банків ("Укргазбанк", "Родовід Банк" і банк "Київ", - ред.).
Вищезгаданим "антикризовим" законом в 2008 році було встановлено, що держава (в особі Міністерства фінансів) може брати участь у формуванні і збільшенні статутних капіталів банків шляхом придбання акцій первинної емісії (часток в статутному капіталі) банку або акцій додаткової емісії (додаткових вкладів) банку в обмін на державні облігації України і придбання вказаних акцій за кошти державного бюджету. Саме ці облігації і підлягали обов'язковому їх викупу Нацбанком (у тому числі, за рахунок кредитів відповідного призначення міжнародних фінансових організацій) за їх номінальною вартістю протягом п'яти банківських днів з дня надходження пропозиції щодо їх викупу.
Річ у тім, що ця норма, затверджена антикризовим законом в листопаді 2008 року, мала припинити свою дію з початку нинішнього року. Проте її дія була відновлена грудневими законодавчими новинами.
А оскільки існування цієї норми ставить під сумнів операційну незалежність НБУ, українська влада має її скасувати до моменту виділення наступного траншу, тобто до кінця березня - середини квітня (як планувалося спершу).
Нагадаємо, що для збільшення статутних капіталів трьох рекапіталізованих державою банків ("Укргазбанк", "Родовід Банк" і банк "Київ"), були випущені облігації внутрішньої державної позики (ОВДП; на загальну суму близько 17,2 млрд грн.), які й були внесені в статутники банків. Надалі Нацбанк мав викупити їх за номінальною вартістю.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас