Намір повернути ПДВ на ряд послуг розкриває неспроможність влади вирішити проблеми з цим податком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Намір повернути ПДВ на ряд послуг розкриває неспроможність влади вирішити проблеми з цим податком

Казна та Політика
692
Відновлення податку на додану вартість (ПДВ) для ряду звільнених від нього Податковим кодексом видів діяльності навряд чи дозволить попередити втрати і збільшити надходження до держбюджету і більше свідчить про неспроможність уряду вирішити проблеми з ПДВ, вважає керівний партнер аудиторської компанії PSP Audit Дмитро Сушко.
"Цей крок Кабміну, який активно брав участь у розробці головного податкового документа країни, складно пояснити. Навряд чи це дозволить попередити втрати і збільшити надходження до держбюджету, а ось утвердитися в недієздатності нинішнього уряду допоможе точно", - сказав Сушко агентству "Інтерфакс -Україна", коментуючи плани відновити ПДВ для ряду послуг, передбачених урядовим законопроектом.
На його думку, цей крок не вирішить питання бізнесу, що виникли з початку 2011 року, і принесе лише додаткові витрати часу і коштів на нову реєстрацію платником ПДВ, переоформлення договорів, заповнення реєстрів, декларацій тощо
"Замість того щоб роз'яснити проблемні питання через головне податкове відомство, урядом ухвалено кардинальне рішення - відновити ПДВ на такі послуги", - зазначив експерт.
Як зазначив Сушко, підприємства, що здійснюють кілька видів діяльності, наприклад оподатковувані і неоподатковувані ПДВ операції, опинилися в досить неоднозначній ситуації. Це ускладнюється відсутністю точного визначення понять консультаційних, інжинірингових, інженерних послуг та послуг з надання інформації.
За словами Сушка, податкові роз'яснення з даних питань з незрозумілих причин не надавалися, що створює інформаційний вакуум. "Вести в такій ситуації бізнес було вкрай складно", - підкреслив він.
У свою чергу, адвокат адвокатського об'єднання "Волков і Партнери" Тарас Розпутенко відзначив агентству, що держава такими діями показує свою непослідовність і відсутність будь-якої чіткої та системної програми формування податкової політики. "Такі дії уряду, швидше, виглядають як метод проб і помилок, а бізнес себе постійно відчуває як піддослідний кролик", - сказав Розпутенко.
На його думку, причиною відновлення ПДВ, зокрема для консалтингу, могло послужити те, що Державна податкова служба України (ДПСУ) побачила низьку ефективність такої норми по відношенню саме до цього виду діяльності.
Як повідомлялося, законопроектом "Про внесення змін до Податкового кодексу України та затвердження ставок вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур" №8321 пропонується, зокрема, відновити ПДВ на послуги в сфері інформатизації, консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні та інші подібні послуги консультаційного характеру.
Вищезазначений перелік послуг звільняється від сплати ПДВ Податковим кодексом, який набув чинності з 1 січня 2011 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас