Будуть брати. Три лазівки в антикорупційному законі Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будуть брати. Три лазівки в антикорупційному законі Януковича

Казна та Політика
1764
Верховна Рада ухвалила в цілому антикорупційний закон, на якому категорично наполягав Віктор Янукович. Опитані Фокусом експерти назвали три лазівки, які дозволять чиновникам уникати відповідальності.
Закон "Про засади запобігання та протидії корупції в Україні", за який вчора пізно ввечері проголосували картки 277 народних обранців (дарма, що в сесійній залі їх було в найкращому випадку 90-100), містить кілька ключових тез. Наведемо деякі з них.
Парламент зробив обов'язковою спеціальну перевірку кандидата, що претендує "на посади, пов'язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування". З письмової згоди самого майбутнього чиновника, правоохоронні органи будуть його перевіряти на "залучення до кримінальної відповідальності, залучення до адміністративних стягнень, достовірності відомостей його декларацій, стану здоров'я, освіти, наявність наукового ступеня, вченого звання". У випадку, якщо з'ясується, що він спочатку надав неправдиву інформацію, то кандидату буде відмовлено в призначенні, а вся інформація, отримана в ході перевірки, буде передана в слідчі органи.
Крім того, законом передбачено, що органам державної влади забороняється отримувати від фізичних, юридичних осіб безкоштовно майно та послуги, а чиновникам - подарунки від підлеглих, якщо їх вартість перевищує 50% окладу. Якщо ж дорогий подарунок якимось чином все-таки потрапив до рук держслужбовця, то його слід передати органу місцевого самоврядування або державі. В іншому випадку це може вважатися присвоєнням державного майна.
І найголовніше - чиновників і членів їх сімей зобов'язали щорічно, до 1 квітня подавати декларацію про доходи, витрати, майно та інші фінансові операції. Спочатку передбачалося, що чиновник буде звітувати про витрати "близьких людей" (в підготовленому профільному комітеті проект поправок до антикорупційного закону наводився докладний список тих, хто вважається близькими людьми). Проте вже в процесі розгляду документа перший віце-спікер Адам Мартинюк запропонував лазівку - замінити термін "близькі люди" на "членів сім'ї". До перелік членів сім'ї не потрапили дорослі діти чиновників, які живуть окремо. Незважаючи на обурення опозиційних депутатів, провладна більшість проголосувала "за".
Також буквально з голосу і без будь-якого розгляду народні депутати додали до закону ще одну норму, яка полегшує життя чиновникам - держслужбовців зобов'язали декларувати витрати в тому випадку, якщо вони перевищують 50000 грн. Раніше планувалося, що відповідно до розробленої парламентським комітетом з боротьби з організованою злочинністю та корупцією формою декларації, до неї повинні були записуватися витрати, що перевищують середньомісячну зарплату.
На думку опитаних Фокусом експертом, саме ці норми перетворюють антикорупційний закон на фікцію.
Глава парламентського комітету з національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко в коментарі Фокусу зазначив, що схвалено "половинчасті норми". "Простими словами, дорослі сини президентів, прем'єрів, мерів, губернаторів, які живуть окремо і за рахунок повноважень тата роблять бізнес, не зобов'язані декларувати свої витрати. Очікувати на реальну боротьбу з корупцією немає ніяких підстав", - зокрема сказав він.
Політолог Олександр Палій вважає, що ухвалений закон - це спроба піти від корупційного контролю. "Коли маса активів чиновників будуть записуватися на дітей, братів, племінників і т.д., то вони, за логікою закону, не будуть вважатися членами сім'ї. Після антикорупційних закликів президента ці голосування в парламенті дуже показові. Вони свідчать про те, що корупція насправді сидить у Раді і ухвалює закони", - заявив він журналісту Фокуса.
Директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран впевнений, що головне не те, що записано в законі, а то - як він буде виконуватися. "Важливо, чи не буде виборчою система його застосування. Якщо подивитися рейтинг прозорості економік, то Україна посідає далеко не перше місце. І не тому, що погані закони, а тому що в нас виборча система їх застосування. І ще один момент: декларації витрат і доходів чиновників повинні бути публічними, як в нормальних розвинених демократичних країнах", - зазначив він у коментарі Фокусу.
Відповідно до рейтингу міжнародної правозахисної організації "Transparency International" в 2010 році за рівнем корупції Україна перебувала на 134 місці. Вона розділила цей рядок рейтингу з Зімбабве, Того і Сьєрра-Леоне.
Нагадаємо, вчора ввечері Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект "Про засади запобігання та протидії корупції в Україні". В ході голосування депутати відкоригували 1, 11, 12 статті та заключні положення.
Євгенія Вецько
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас