ВВП не пішов на експорт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП не пішов на експорт

Казна та Політика
783
Держстат оприлюднив уточнену оцінку українського ВВП за 2010 рік, розраховану з урахуванням даних Мінфіну і Нацбанку. Обсяг номінального ВВП у фактичних цінах збільшився на 18,9%, до 1 085,9 млрд грн, без урахування інфляційного чинника реальна економіка зросла на 4,2%. Аналогічною була і попередня оцінка, але експерти очікували прискорення річного показника до 4,5%.
Причиною збереження темпів зростання стали не погані показники за IV квартал, а уточнені дані за січень-вересень, запевняють економісти. "Дивує, що в таблиці оцінки ВВП за категоріями кінцевого споживання приріст експорту склав усього 4,6%, що означає, що в IV кварталі відбувся спад - близько 6%.
Це не фіксується бізнесом, тому можна говорити, що справа не в одному кварталі, а в корекції даних попередніх періодів", - розповів аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук. Темпи зростання експорту в перших трьох кварталах становили 18,4%, 21,5% і 19,2% відповідно. За словами економіста ІК Dragon Capital Олени Бєлан, падіння експорту в IV кварталі частково може пояснити квотування експорту зернових.
Після такої корекції приріст експорту виявився навіть меншим від збільшення попиту домогосподарств (+5,8%). Відновлення внутрішнього попиту почалося в II кварталі, коли показник зріс з 0,5% до 5,1%, а в III кварталі прискорився до 7,5%. "Раніше вважалося, що основним драйвером економіки в 2010 році був експорт, а виявилося, що його вплив був незначним", - зазначив Ваврищук. Підтвердити оцінки експертів можуть уточнені дані Держстату, що очікуються 31 березня.
Цікавими виявилися і дані галузевої розбивки. Порівняння річних показників з результатом I-III кварталів демонструє різке скорочення в IV кварталі даних "інших видів економічної діяльності", які займають 26,7% ВВП країни і які включають в себе фінансову діяльність. Якщо в I-III кварталах галузь демонструвала невелике зростання (0,7%, 1% і 1,4% відповідно), то за підсумками року Держстат відзначив спад на 3%. "Такий спад був очікуваним, враховуючи неможливість банків відновити кредитування, а також їхні збитки через резервування", - зазначив начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин. У 2011 році фінансовий сектор покаже зростання, близьке до нуля.
Негативні результати за підсумками року також продемонстрували будівництво (-4%) і сільське господарство (-0,9%). Порівняння річних даних з показниками I-III кварталів показує їх різке погіршення у сферах освіти й охорони здоров'я. Освіта після зростання на 1,3%, 2,9% і 4,7% за підсумками року показала 0,8%, а охорона здоров'я (1,2%, 1,4% і 9,7%) - 0,4% . Одночасно в IV кварталі різко прискорилася виплата субсидій. Якщо за рік обсяг субсидій склав 2,85 млрд грн (-24,8% в порівнянні з 2009 роком), то лише в IV кварталі їх було надано на 1,58 млрд грн (55,4% від річної цифри).
Через неповні дані експерти не поспішають переглядати прогнози зростання ВВП. "З одного боку, більш низька база 2010 року дозволяє очікувати більше зростання ВВП у нинішньому році, - заявила Бєлан.- Однак низькі темпи експорту дають підставу для зниження прогнозів. Але для цього необхідно дізнатися, чи буде цей тренд мати продовження в I кварталі" .
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас