Експерти: Фонд держмайна спізнився з приватизацією МАУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Фонд держмайна спізнився з приватизацією МАУ

Казна та Політика
297
Фонд державного майна трохи запізнився з приватизацією Міжнародних авіаліній України. Час, коли це було б правильно і вигідно, давно минув, вважають експерти.
Нагадаємо, найбільший український авіаперевізник МАУ приватизований. Фонд держмайна продав 61,58% акцій МАУ за 287,22 млн. грн приватним акціонерам компанії, серед яких засновник "АероСвіту" Арон Майберг.
На МАУ були й інші претенденти - "Дніпроавіа" і Windrose, ці перевізники направляли у ФДМ свої пропозиції викупити авіакомпанію за 516,84 млн. грн і 492,9 млн. грн відповідно. Однак переважне право приватизації було у її акціонерів. У "Дніпроавіа" неодноразово заявляли, що готові в суді відстоювати своє право на участь у приватизації.
Акціонерам МАУ дістався непростий актив. Вперше за останні 10 років компанія завершила рік зі збитками, нещодавно повідомив президент МАУ Юрій Мірошников. За даними неаудованої фінансової звітності, в 2010 році виручка МАУ склала 2,4 млрд. грн, збиток - 200 млн. грн. В компанії такі результати пояснюють активним розвитком.
"З одного боку, у МАУ хороша стратегія і менеджмент, перевізник довго залишався прибутковим. З іншого боку, ФДМ трохи запізнився з приватизацією. Час, коли це було б правильно і вигідно, давно минув. Приватні акціонери кожен рік пропонували ФДМ продати свої акції - компанії були готові пропорційно збільшувати свої частки", - констатує одне з джерел видання, близьке до колишніх акціонерів авіакомпанії.
За словами співрозмовника видання, МАУ потрібен хороший стратег: "Компанії було б вигідно увійти до якогось глобального альянсу - це дає кращі слоти в найбільших аеропортах, найкращий час зльоту-посадки і репутацію". Поки МАУ не збирається вступати до жодного з альянсів, неодноразово заявляла прес-секретар компанії Євгенія Сацька.
МАУ - найбільша українська авіакомпанія за обсягом перевезень; заснована в 1992 році. Обсяг перевезень у 2010 році склав 1,74 млн осіб (+14% до 2009 року). Флот складається з 19 середньомагістральних лайнерів Boeing 737-300, -400, -500, -800.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас