Бернанке виступив на захист другої хвилі фінансового стимулювання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке виступив на захист другої хвилі фінансового стимулювання

Казна та Політика
428
Промова голови Федеральної резервної системи (ФРС) США Бена Бернанке на зустрічі глав центральних банків і міністрів фінансів країн G20 в цілому виправдала очікування ринків: однією з основних її тим стало підтвердження курсу другого "кількісного пом'якшення" (QE2) у США.
Крім американських реалій, Бернанке приділив особливу увагу Китаю та його валютній політиці, розкритикувавши обмеження курсу юаня. При цьому глава ФРС жодного разу не назвав Китай безпосередньо, але його виступ складно було трактувати інакше, передає MarketWatch.
"Підтримання недооціненності валют деякими державами сприяло формуванню розбалансованою і нестійкою схеми світових витрат. Ці країни повинні відпустити свої валютні курси, щоб краще відобразити фундаментальні ринкові фактори, а також докласти додаткові зусилля з заміни внутрішнього попиту експортним", - сказав Бернанке.
Звинувачення в тому, що $600-мільярдна програма ФРС з викупу US Treasuries сприяє дестабілізації потоків капіталу на світових ринках, глава американського ЦБ вкотре відкинув як безпідставні. Він нагадав представникам фінансової G20, які зібралися в штаб-квартирі Банку Франції, що мета цієї програми ФРС, відомої також як QE2, - стимулювання американської економіки.
"Країни з економікою, що розвивається дуже зацікавлені в збереженні відновлення економіки розвинених країн, яке і повинна забезпечити м'яка грошово-кредитна політика розвинених країн", - додав Б. Бернанке.
Дестабілізація потоків капіталу у світі викликана безліччю факторів, не пов'язаних з ФРС, і не виходить за рамки довгострокових трендів, сказав він. Б. Бернанке закликав країни, що розвиваються не перебільшувати небезпеку такої нестабільності, оскільки у emerging markets є інструменти для запобігання перегріву в результаті надмірного припливу кредитних коштів.
США, в свою чергу, змушені боротися з наслідками швидкого економічного зростання emerging markets, з яких різке зростання цін на сировину на світових ринках є однією з найбільш відчутних.
На думку Бернанке, світова криза 2007-2009 років - справа рук іноземних інвесторів, які так хотіли отримати доступ до безпечних американських активів, що змусили банки перетворити ризиковані іпотечні папери на боргові зобов'язання з найвищими кредитними рейтингами "ААА".
Бернанке закликав колег з фінансової "двадцятки" об'єднати зусилля для "прояснення і посилення правил гри на ринках капіталу" з метою створити більш збалансовану міжнародну фінансову систему.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас