Борис Зайчук: Депутатські пенсії "погоди не роблять" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борис Зайчук: Депутатські пенсії "погоди не роблять"

Казна та Політика
984
Надвисокі пенсійні виплати, які існують в Україні, обмежити не можна, проте вони "не роблять погоди" в економічному плані. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" заявив голова Пенсійного фонду (ПФ) Борис Зайчук, коментуючи пенсійну реформу.
"Коли бюджетним законом встановлювалися обмеження пенсійних виплат суддям, прокурорам, Пенсійний фонд програв усі суди. У 2009 році Конституційний суд поставив у цьому питанні крапку, і сьогоднішні виплати обмежити не можна", - пояснив Зайчук.
"Сьогодні в Україні 3856 осіб отримують пенсію понад 10 тисяч гривень. З них - 961 народний депутат, близько 980 - Герої Радянського Союзу, Герої України, Герої соціалістичної праці, більше тисячі спецпенсіонерів за всіма законами. До чого я веду? В економічному плані вони погоди не роблять", - зазначив він.
Зайчук також повідомив, що найвищу пенсію в Україні - 45 тисяч гривень - призначено льотчику-випробувачу, Герою України.
Головною умовою успіху пенсійної реформи глава ПФ назвав зайнятість і високі зарплати.
"Є кілька соціально-економічних параметрів, без яких будь-яка пенсійна реформа приречена на неуспіх, - зазначив він. - У 2003-2004 роках ми зробили перші кроки з пенсійного реформування, не зробивши головного - реформи заробітної плати".
За словами Зайчука, сьогодні на державну і бюджетну сферу - 90,3 тисячі платників або 2,3% усіх платників внесків - припадає 52% надходжень Пенсійного фонду.
"На юросіб недержавної форми власності (вони складають 25,6% всіх платників) припадає 45,4% надходжень. Ось вам ілюстрація проблеми", - зазначив голова ПФ.
Друга проблема, за його словами, - низька вартість робочої сили: "У радянські часи зарплата в собівартості продукції складала не менше 16-18%, а в ремонтно-будівельних підприємствах - до 30%. На сьогоднішній день зарплата в собівартості становить 8-9 -10%, і не дотягує навіть до 11%. В аграрному секторі - 3-4%. Ну як можна за такої заробітної плати говорити про високі пенсії?".
"І, нарешті, третє питання, яке істотно впливає на успішність пенсійної реформи, - це своєчасність виплати заробітної плати. Невиплачена зарплата серйозно знижує трудовий стаж. Особливо це актуально для працівників підприємств-банкрутів. Вдумайтеся в цифру: за 2009 рік країна втратила 978 тисяч робочих місць. Майже мільйон! Візьміть навіть мінімальну заробітну плату і мінімальні відрахування - і все одно Пенсійному фонду була б підмога", - Борис Зайчук.
"Хочемо ми того чи ні, але ми повинні скласти баланс трудових ресурсів. Щоб з'ясувати - а де люди? Сьогодні з губернатором Анатолієм Близнюком ми проводимо експеримент в невеликому місті і невеликому районі Донецької області, щоб вивчити це питання. Було в області 2,2 мільйони тих, хто працюють, зараз - 1,3 мільйона. Виробляємо методику, яку можна було б застосувати у всіх регіонах", - розповів він.
Глава Пенсійного фонду також відзначив, що кошти державного бюджету в бюджетах пенсійних систем - аж ніяк не суто українське явище.
За його словами, в Хорватії аналогічний показник за підсумками 2010 року склав 45%, в Росії - 49,9%.
За словами Зайчука, це пов'язано з фінансовою кризою: "Адже все в світі заробляється (якщо, звичайно, не крадуть або не віднімають силою). І коли ми намагаємося виплачувати гроші, які країна не заробила, - чи то у вигляді зарплати, чи то у вигляді виплат, з нею пов'язаних, ні до чого доброго це не приводить".
Він також висловив надію, що вже до 2014 року Пенсійний фонд буде бездефіцитним.
"В Україні пішов приріст тих, хто працюють - по 10 тисяч, по 15 тисяч нових робочих місць створено у галузях за десять місяців минулого року. Пішло зростання заробітних плат. І якщо взяти пенсію з новопризначених, вона вища за ту, яка була п'ять років тому. Практично всі новопризначені пенсії сьогодні перевищують 1 тисячу гривень", - підкреслив він.
Водночас голова Пенсійного фонду додав, що на сьогоднішній день поки ще велика питома вага людей, які отримують зарплати часів Радянського Союзу.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас