Депутати-сумісники обходяться Україні в мільйони гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати-сумісники обходяться Україні в мільйони гривень

Казна та Політика
412
13 депутатів Верховної ради, більшість з яких представляють Партію регіонів, порушували і порушують Конституцію, суміщаючи мандати і високі державні пости. Минулого року в парламенті з'явилася рекордна кількість сумісників - 13 осіб. Трьох з них президент Віктор Янукович вже звільнив з тих постів, на які раніше сам і призначив, пише "Кореспондент"
Сумісники прогулювали пленарні засідання, передавали в постійне користування свої депутатські картки для голосування і, на думку багатьох своїх колег, банально наживалися за рахунок бюджету. "Частина сумісників користуються і депутатськими пільгами, і привілеями, які належать їм як високим держслужбовцям", - упевнений нардеп Василь Кравчук. У числі особливих привілеїв - і службовий транспорт, і відпочинок у спецсанаторіях, і штат особистих помічників.
Крім того, Кравчук не сумнівається, що деяким депутатам вдається отримувати зарплату одразу в двох місцях. Але документально підтвердити подібну діяльність народних обранців неможливо. Цю таємницю охороняє не тільки парламентська бухгалтерія, але і глава профільного регламентного комітету Володимир Макеєнко, який поряд з самими сумісниками відмовився коментувати ситуацію. За середніми оцінками, ця категорія народних обранців обійшлася державі в 2,4 мільйона гривень.
Якщо припустити, що гроші їм нараховували регулярно, приблизно по 15 тисяч гривень на місяць, то виходить, що вони за весь час незаконно "полегшили" державну кишеню на 1,2 мільйона гривень. А якщо врахувати, що кожному депутату держава оплачує роботу чотирьох помічників - у середньому на кожного по 3-4 тисяч гривень, - сума автоматично збільшиться вдвічі. Плюс як мінімум витрати на службові автомобілі. Тобто збитки державі можна оцінити приблизно в 2,5-3 мільйони.
Проте нинішні сумісники знайшли спосіб позбавити себе мандату, не втрачаючи його. Вони написали заяви про складання повноважень, і цим убезпечили себе від загрози потрапити до суду. І все - заяви лежать в Раді і чекають, доки парламент затвердить їх. Але цього не відбувається.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас