Українців поділять за метражем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців поділять за метражем

Нерухомість
13551
Житловий кодекс може бути прийнятий вже на наступному тижні. Після набрання документом чинності, в Україні почнеться зворотний відлік до моменту, коли держава фактично відвернеться від своїх громадян, визнавши банкрутство існуючої системи держпідтримки житлово-комунальної сфери.
Після публікації кодексу, країні буде відведено рік і три місяці, щоб забути телефони ЖЕКів, до яких, правда, і зараз проблематично додзвонитися. У кожному будинку протягом року після набрання документом чинності повинні бути створені управляючі організації, чи то Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), Житлові кооперативи чи Товариства власників житла. Якщо громадяни нічого не створять, за них протягом трьох місяців це зробить держава.
Важливо відзначити, що з моменту створення такої організації, всі поточні турботи про стан будівлі та прибудинкової території (а це і лагодження ліфта, і прибирання під'їздів, і розчищення від снігу двору) ляжуть на плечі самих мешканців. Для отримання відповідних послуг створені організації повинні будуть самостійно складати договори з приватними особами. Цілком ймовірно, що п'яні ліфтери та сантехніки при цьому відійдуть у минуле, проте з часом їм просто не залишиться роботи через систематичне старіння житлового фонду. Держава начебто задекларувала намір фінансово підтримати ОСББ для здійснення капремонту будівель, однак заявлена на 2010 рік сума в 110 млн грн розчиняється в масштабах всієї країни. Мабуть для цього члени ОСББ будуть щомісяця разом з оплатою житлово-комунальних послуг вносити кошти і на капітальний ремонт будівлі.
До слова, всі розмови про те, що ОСББ зможуть брати пільгові кредити в банках на проведення ремонту, не мають під собою підстави. Жоден банк, комерційний він чи державний, не видасть кредит неприбутковій організації, яка не має своїх доходів, чим і є ОСББ та за відповідним законом, і згідно з проектом кодексу.
Укупі з перекладанням на громадян проблем з утримання та ремонту будівлі, кодекс пропонує відновити і практику стягнення пені за несплату наданих житлово-комунальних послуг. Це, мабуть, найскандальніша норма документа. Як відомо, тимчасова заборона механізму нарахування пені (її не нараховують з 1996 року у зв'язку з несвоєчасною виплатою державою заробітних плат, пенсій і стипендій) вирішили скасувати на вимогу МВФ. Варто також додати, що в проекті кодексу розмір пені збільшився в 10 разів у порівнянні з нормою 1996 року - до 0,1% загальної суми заборгованості за 1 добу. І навряд чи автори кодексу пропустили один "нулик" після коми.
Ймовірно, під час проходження документа в парламенті норма про пеню викличе велику критику, і в першу чергу з боку ситуативних союзників Партії регіонів - комуністів. Також очевидно, що "регіоналам" дано наказ згори за будь-яку ціну провести цей пункт через голосування, і в виправдання піде риторика чиновників всіх рангів про електронну соціальну картку.
Містить документ і досить безглузді моменти. Приміром, у ньому прописана норма, за якою повнолітні члени сім'ї власника житла зобов'язані брати участь у витратах на утримання житла, якщо протилежне не передбачено окремим договором між ними. При цьому спори між власником житлоплощі і членами його сім'ї щодо частки кожного в таких витратах визначено вирішувати виключно в судовому порядку.
Крім того, в документі дивним чином прописано заходи з надання бездомним тимчасового житла. За кодексом, особа без певного місця проживання може бути виселена з такої "нічліжки", яка створюється за рахунок місцевих бюджетів, тільки з трьох причин: за власним бажанням, у разі отримання соціального житла або в судовому порядку. Враховуючи динаміку будівництва соціального житла в країні, можна сміливо спрогнозувати, що та ж місцева влада навряд чи взагалі займеться створенням подібних закладів.
У підсумку можна з великою ймовірністю припустити, що прийняття документа в тому його вигляді, в якому він підготовлений до другого читання, здатне викликати протести, які будуть масштабнішими, ніж нинішній Майдан підприємців.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас