З Індії тікають чорні гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З Індії тікають чорні гроші

Казна та Політика
867
Економічні реформи, які звільнили економіку від держрегулювання і зняли обмеження на торгівлю, не знизили прагнення громадян заховати незаконно зароблені гроші. Навпаки, обсяги виведення за кордон темного капіталу зростають зі швидкістю 11,5% і становлять у середньому $19 млрд. на рік.
Подібні підрахунки з'явилися вперше. Їх провела американська дослідницька компанія Global Financial Integrity (GFI), яка зробила висновок, що компанії і багаті громадяни Індії з кожним роком все активніше виводять готівку за кордон, посилюючи проблему соціальної нерівності і позбавляючи бідну частину населення життєво важливих ресурсів.
"Кількість грошей, зароблених в Індії нечесним шляхом і незаконно виведених за кордон, з часу здобуття країною незалежності від Британії в 1947 р. по 2008 р. склала не менше $462 млрд. (у порівнянних цінах, з урахуванням інфляції та валютообмінних курсів). Якби ці гроші залишилися всередині держави, ми могли б мати кращі школи, кращі заклади охорони здоров'я та програми забезпечення бідних продуктами харчування, всі діти могли б отримати вакцинацію і доступ до чистої питної води", - заявив у звіті головний економіст GFI Дев Кар.
Для підрахунку незаконно виведених мільярдів була застосована модель, розроблена Світовим банком. Дослідники порівняли офіційні записи про надходження до Індії коштів, таких як прямі іноземні інвестиції і позики, із задекларованими звітами про їх використання на поповнення валютних резервів, латання бюджетних дір та інші цілі. Нелегальний витік капіталу присутній, коли сума офіційних надходжень перевищує витрати. Але для її точного обчислення необхідно було врахувати обсяги імпорту, експорту та інші дані.
За словами Дева Кара, цінність доповіді GFI в тому, що експерти вперше переклали конкретні цифри втрати Індії від податкових афер, корупції та інших фінансових махінацій. Експерти відзначають, що 68% з $462 млрд. було виведено після реформування економіки Індії в 1991 р. Це вказує, що дерегулювання бізнесу і лібералізація торгівлі зробили внесок у прискорення втечі з країни "чорного капіталу".
"Дослідження виявило, що убогий стан державного управління - причина зростаючих масштабів тіньової економіки, яка в свою чергу виштовхує все більші обсяги нелегального капіталу з Індії", - констатує GFI.
Вважається, що в тіні перебуває близько 50% індійської економіки, ВВП якої в 2009 р. склав $1235 млрд., або $1 тис. у перерахунку на людину. Про те, що частка тіньової сфери зростає, свідчить відтік капіталу в податкові гавані. Частка коштів, які індійські компанії перевели з банків розвинених країн в офшорні фінансові центри, зросла з 36,4% у 1995 р. до 54,2% в 2009 р.
"Величезний відтік капіталу з країни - величезна біда нашої держави. Через це розвиток Індії сповільнився до 5% зростання ВВП на рік. Ми могли б зараз мати дохід на душу населення на рівні $6 тис. замість поточного значення, якби витік грошей було припинено", - стверджує професор економіки університету Jawaharlal Nehru Арун Кумар, який написав книгу "Чорна економіка Індії".
За підрахунками експертів, у світі існує як мінімум 91 податкова гавань, в які стікаються індійські гроші. Найближчими до неї гаванями для виведення нелегальних фінансів вважаються Таїланд, Сінгапур, Гонконг, Макао.
Нещодавно уряд Індії отримав похвалу від Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), що базується в Парижі, за успіхи у боротьбі з ухиленням від податків. Щоб виявити економічних злочинців, влада Індії недавно ініціювала переговорний процес про обмін інформацією з владою офшорних фінансових центрів.
Однак, за словами експертів, через нелегальну природу грошей, що виводяться з Індії, відстежити їхній шлях по офшорах дуже складно, і до того часу, коли уряд налагодить обмін інформацією з існуючими податковими гаванями, виникнуть нові фінансові пристані, які дадуть можливість капіталу сховатися.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас