У Європі обіцяють стежити за виборами до кінця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Європі обіцяють стежити за виборами до кінця

Казна та Політика
203
Місцеві вибори в Україні відбулися з порушенням міжнародних стандартів та недотриманням належної практики організації та проведення виборів.
Про це йдеться у переданій УНІАН заяві Громадянської мережі "Опора" щодо проведення місцевих виборів 31 жовтня.
У документі наголошується, що висновки "Опори" ґрунтуються на результатах довгострокового і короткострокового спостереження, критеріях та принципах демократичних виборів, які викладені в документах Венеціанської комісії, Копенгагенської конференції та Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). Українські місцеві і міжнародні місії спостереження повинні брати до уваги саме ці критерії.
Згідно з висновками "Опори", прийняття нового закону про місцеві вибори напередодні дня голосування без широкого громадського обговорення погіршило його якість. Непропорційне представництво у виборчих комісіях підірвало довіру громадськості до їх неупередженої роботи.
Крім того, в Громадянській мережі вважають, що недостатня підготовка і відсутність навчання членів виборчих комісій створили передумови для маніпуляцій, а вибіркове застосування чи ігнорування закону територіальними виборчими комісіями створило додаткові завади для ведення кандидатами виборчої кампанії.
Разом з тим "Опора" відзначає недостатньо активну реакцію представників влади і правоохоронних органів на випадки адміністративного тиску і залякування кандидатів і членів комісій, що створило атмосферу громадської недовіри. Неналежний контроль з боку членів комісій за процесом друку і низький рівень захисту бюлетенів створив можливості для зловживань, вважають в організації.
"У той же час, недостатньо якісна організація дня голосування призвела до порушення принципу індивідуального і таємного волевиявлення. Порушення норм закону при підрахунку голосів і підбиття підсумків призвело до спотворення результатів голосування в окремих громадах", - заявили в "Опорі".
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас