Fitch Ratings: Якість активів банківського сектору України залишається слабкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch Ratings: Якість активів банківського сектору України залишається слабкою

403
Якість активів банківського сектору України залишається слабкою, а процес розчищення балансів за рахунок отримання виплат по кредитах і списань ймовірно займе істотний час. Про це йдеться в опублікованому спеціальному звіті Fitch Ratings.
Здатність банків відновити кредитування стримується зважаючи на їх поточну сфокусовану на роботі з кредитами, обмеженого доступу до довгострокового фінансування в національній валюті і вже щодо високого рівня кредитів в економіці.
В той же час Fitch відзначає, що якість активів, очевидно, стабілізувалася в 1-ій половині 2010 р., а приток депозитів підтримує позиції ліквідності, і продовжується рекапіталізація сектору. Сприятливіша макроекономічна і економічна кон'юнктура сприяла підвищенню довгострокових рейтингів дефолта емітента України до рівня B, прогноз «стабільний» в липні 2010 р., а також зумовила позитивні рейтингові дії відносно банків в країні, оскільки відбулося зменшення ризику розвитку більш негативного сценарію в секторі. Підтримка від акціонерів залишається ключовим рейтинговим чинником для іноземних і державних банків, на які зараз доводиться дещо більше 60% активів сектору.
«Динаміка суверенних рейтингів, а також прогрес в роботі з кредитами і в рекапіталізації ймовірно будуть основними чинниками, що впливають на рейтинги банків в Україні в 2011 р., - відзначає директор в аналітичній групі Fitch з фінансових організацій Ольга Ігнатьєва. - При цьому залишається істотна невизначеність відносно остаточних рівнів втрат в системі в цілому і в окремих банках, а значить і відносно остаточної вартості рекапіталізації сектору».
Останнє дослідження банків, які рейтингує Fitch, показує, що на кінець 1-ої половини 2010 р. частка проблемних кредитів (прострочених на 90 днів) складала в середньому 18%, а реструктурованих кредитів - 38% (у 2009 г.: 15% і 35% відповідно). Показники по конкретних банках окремо істотно варіюються щодо приведених середніх показників, а в нерейтингуємих банках, на думку Fitch, можуть бути гірше. Агентство вважає, що підвищення рівня знецінення кредитів в 1 півріччі 2010 р. пов'язане з повнішим визнанням старих проблем і невеликим ефектом бази у зв'язку із зменшенням запозичень. Найбільш сильний негативний вплив як і раніше наголошується в секторі нерухомості/будівництва, послуг малому/середньому бізнесу і в роздрібному сегменті.
Реструктуровані кредити мають неоднорідну якість і включають як працюючі кредити, видані сильним позичальникам, так і збиткові кредити, які, врешті-решт, ймовірно, потрібно буде списати. Більш того, звернення стягнення на забезпечення і реалізація забезпечення в Україні зазвичай є тривалим і складним процесом. Ці два чинники обусловлюють істотну невизначеність відносно остаточного рівня вірогідних втрат за кредитами і означають, що баланси банків, швидше за все, показуватимуть високі рівні проблемних кредитів, принаймні, в наступні два роки.
Рекапіталізація сектора продовжується. За розрахунками Fitch, в період з кінця 3 кв. 2008 р. до кінця 1 півріччя 2010 р. в систему поступило нового капіталу приблизно на 86 млрд грн, включаючи 77 млрд грн власного капіталу, що відповідає 12% активів сектору з урахуванням ризику до кризи. Ця сума складає більше половини від потреб сектору в рекапіталізації згідно ранішим розрахункам агентства за базовим сценарієм (приблизно 150 млрд грн). Раніше Fitch прогнозувало, що системі буде потрібно ще 100 млрд грн окрім 48 млрд грн, наданих в кінці 1-ої половини 2009 р.
Проте по теперішній час капітал надавався переважно банкам в державній власності і деяким іноземним фінансовим організаціям. Іншим кредитним установам з іноземними власниками і багатьом банкам з українськими власниками може потрібно більше капіталу або ж їм може потрібно зменшити і/або реструктурувати свої баланси, щоб абсорбувати збитки за кредитами. На кінець 3 кв. 2010 р. регулятивний показник капіталізації в секторі дорівнював 20% і підтримувався помірним, на думку Fitch, резервуванням під проблемні кредити.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас