Азаров веде у світле майбутнє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров веде у світле майбутнє

Казна та Політика
3791
Уряд заявив про намір боротися із зростанням цін на продтовари за рахунок створення міжрегіональних балансів продовольства. Подібні заходи, за оцінкою експертів, порушать ринкові відносини в країні і посилять дефіцит товарів.
Микола Азаров заявив про намір забезпечити створення міжрегіональних балансів продовольства і визначити перспективну спеціалізацію регіонів. На його думку, це необхідно через слабкий розвиток міжобласного товарообміну із продовольчих позицій. Як наслідок виникає ажіотажний попит на певні види продуктів.
Прем'єр пообіцяв для забезпечення продовольчої спеціалізації регіонів " вкладати ресурс і заохочувати інвестиціями". Планується створити підконтрольний Міністерству аграрної політики логістичний центр, який координуватиме доставку продукції з одних регіонів до інших. Існування подібної структури, а також створення міжрегіональних балансів продовольства, за словами прем'єра, попереджатиме спекулятивне зростання цін і необґрунтований економічними причинами попит на продукти харчування.
Глава уряду знає, чим регіони зможуть забезпечити потреби внутрішнього продовольчого ринку.
"миколаївська і Херсонська області можуть всю країну нагодувати овочами, Одещина і Крим здатні заповнити внутрішній ринок фруктами, Чернігівщина, Сумщина, Київщина - картоплею, Вінничина, Черкащина - молочними продуктами, цукром", - розповів Азаров. Через два-три роки Кабмін планує забути про дефіцит продуктів харчування і будь-яких інших товарів.
Для товарних інтервенцій на ринку продовольства уряд має намір створювати запаси. Відповідні доручення дали регіональній владі. Кабмін прийняв рішення купити до держрезерву великі об'єми сухого молочного порошку, м'яса, зерна, круп. Як уряд має намір регулювати ціни, наприклад, на молоко, за допомогою запасів молочного порошку, прем'єр не пояснив.
На думку опозиції, одна з причин стрімкого подорожчання продуктів, а також зростання цін на інші товари - емісія гривні, яка спровокувала черговий виток зниження національної валюти. БЮТ вимагає розслідувати оприлюднені Держкомстатом дані з інфляції.
Нагадаємо, за інформацією профільного комітету Верховної Ради, у вересні ц.р. споживчі ціни підвищилися на 2,9%. Заступник голови фракції БЮТ Сергій Соболєв ініціює проект постанови "Про створення Тимчасової слідчої комісії (ТСК) із розслідування фальсифікації даних Держкомстату України відносно показників інфляції та фактів неконтрольованого друкування грошей, що призвело до гіперінфляції". До складу комісії Соболєв пропонує включити 11 народних депутатів на чолі з бютівцем Андрієм Сенченком.
За словами президента Українського клубу аграрного бізнесу Володимира Лапи, створення міжрегіональних балансів продовольства допоможе кожній області розвивати своє виробництво. "Проте для цього спочатку потрібно визначити, чи буде такий крок забезпечувати собівартість продуктів, визначити державні пріоритети і закріпити спеціалізацію із виробництва продуктів по регіонах. А це справа не на один рік", - зазначив в коментарі експерт.
Він вважає - якщо фінансування нової ідеї Кабміну почнеться з 2012 р., ефекту можна чекати до кінця року. "Держава навряд чи зможе забезпечити інвестиційну привабливість регіону ефективніше ніж сам регіон", - зазначив Лапа.
За прогнозами директора Центру ринкових реформ Володимира Ланового, в разі введення міжрегіональних продовольчих балансів існує ризик, що плани держави зі спеціалізації регіону і обсягам виробництва не збігатимуться з реальними тенденціями попиту. "У свою чергу, створення продовольчих запасів є втручанням держави в розподіл товарів, в результаті якого будуть підірвані ринкові відносинив економіці", - вважає експерт. За його словами, виробники продукції або ухилятимуться від подібних держзакупівель, або припинять випуск товарів, які є в держави. В результаті дефіцит продовольчих продуктів лише посилиться.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас