В світі зростає попит на сталь: Україна може наростити виробництво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В світі зростає попит на сталь: Україна може наростити виробництво

Казна та Політика
516
За прогнозами Worldsteel, в поточному році світове споживання сталі зросте на 13,1%, до 1,27 мільярдів тонн, повідомляє видання "Коммерсантъ-Украина". Це на 35 мільйонів тонн більше, ніж прогнозувала асоціація. Крім того, ці цифри перевищують найкращий докризовий показник (1,22 мільярда тонн), зафіксований в 2007 році. Прогнозується, що наступного року попит на сталь зросте ще на 5,3% і досягне рекордних 1,34 мільярда тонн.
За словами голови економічного комітету Worldsteel Денієла Новегіла, в квітні минулого року в своєму першому посткризовому прогнозі асоціація чекала зростання попиту на 8,4%. Але цей показник був переглянутий після поліпшення прогнозів розвитку економік, особливо на розвинених ринках ЄС і Північно-Американської зони вільної торгівлі (NAFTA), а також в СНД. Продовжується відновлення і в країнах, що розвиваються. "Це вказує на стабільне відновлення в сталеливарній промисловості, і наш прогноз не передбачає повторної економічної рецесії, якої деякі побоюються", - говорить Новегіл.
В асоціації відзначають, що цього року несподівано відновився попит на сталь на ринках країн СНД. Споживання сталі в цих країнах торік знизилося на 28,3%, а в Україні і того більше - на 43%. У поточному році в цілому по регіону попит зросте на 26,5%, а в наступному - ще на 11,1%, до 50,3 мільйонів тонн. Таким чином загальний споживання в країнах СНД досягне 89% від найкращого показника, зафіксованого в 2007 році.
Темпи зростання обсягів споживання металопродукції в Україні збігаються з СНД в цілому. За даними "Української гірничо-металургійної компанії", в січні-серпні внутрішній ринок споживання металопрокату зріс в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року на 33,8%, до 4,2 мільйонів тонн. Найбільшими споживачами металопродукції залишаються металоторгівельні компанії (28,2% від всіх постачань), трубні заводи (26,2%) і машинобудування (17,1%).
Зростання споживання сталі в світі дає Україні шанс наростити виробництво, оскільки металургія - експортноорієнтована галузь нашої економіки, говорить аналітик ІК Dragon Capital Сергій Айда. Найбільшими ринками збуту українській металопродукції, за його словами, є Близький Схід (близько 30% постачань), Азія (понад 20%), Африка (15%) і СНД (10%). Для країн СНД, від яких чекають найбільшої динаміки зростання в 2011 році, основне значення має ціна продукції, відзначає аналітик ІК Concorde Capital Андрій Герус. І найбільші шанси збільшити постачання мають компанії, здатні конкурувати в собівартості. Тому аналітик чекає збільшення постачань в СНД "Метінвесту", який має вертикальну інтеграцію і низьку собівартість виробництва.
Зросте інтерес металургів і до внутрішнього ринку, вважають експерти. "Прогнозоване подальше відновлення світового ринку сприятиме розвитку вітчизняного машинобудування. Враховуючи необхідність виконання програм з підготовки до Євро-2012, можна також чекати поліпшення ситуації в будівельному секторі", - говорить директор ДП "Укрпромзовнішекспертиза" Володимир Власюк. Вже цього року реальне зростання в секторі машинобудування складе 25-28%, а в 2011 році - ще 10-15%, чекає економіст BG Capital Віталій Ваврищук. В разі відновлення споживчого кредитування зростання в будівництві, за оцінками експерта, складе не менше 15%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас