Країну наповнили песимісти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країну наповнили песимісти

10654
Останнього місяця літа індекс споживчих настроїв наших співвітчизників обвалився відразу на 12,7 пункту, втративши з початку літа 23,4 пункту. Понад 60% населення країни дуже негативно оцінюють не лише власне матеріальне становище, а й майбутнє економіки.
За даними дослідження, проведеного компанією GFK Ukraine і Міжнародним інститутом перспективних досліджень (МІПІ), песимістичні настрої, що охопили наших співвітчизників ще на початку літа, в серпні різко посилилися. Українці погіршили оцінку свого поточного матеріального становища (відповідний індекс впав на 22 п. - до 63 з 200 можливих). Оцінка поточної ситуації втратила 13 п. (знизилися до 77,5), економічні чекання - 12,5 п. (до 77,5).
Причиною міцно укорінених в масах депресивних настроїв стало не лише розчарування в нинішній владі, але й погіршення макроекономічної ситуації в країні. Зокрема, болючим ударом для українців стало неконтрольоване зростання цін, що захлеснуло країну в кінці літа. У серпні індекс інфляції підскочив до 1,2%, збільшившись в річному вимірі до 8,3%, в порівнянні з 6,8% в липні. Подорожчання основних продуктів споживчого кошика - хліба і хлібопродуктів, молочної і кисломолочної продукції, сирів, яєць, круп тощо - остаточно вибило українців з колії. Не врятувало ситуацію сезонне падіння цін на овочі і фрукти: індекс інфляційних чекань злетів до найвищого за всю історію досліджень значення - 190,2 п.
"Оскільки витрати на продукти харчування складають вагому частину бюджету більшості громадян, їх подорожчання призвело до обвалу оцінок власного матеріального становища. Песимістичні прогнози з приводу подальшої динаміки цін на продтовари і сумніви щодо спроможності влади забезпечити зростання добробуту населення негативно позначилися на його економічних чеканнях", - констатує Максим Борода, керівник програми "Соціальна економіка" МІПД.
Підсилило депресію споживачів і падіння рівня зарплат. За даними Держкомстату, середня заробітна плата в серпні знизилася на 3,7% (до 2280 грн.) по відношенню до липня. З врахуванням серпневої інфляції (1,2%), реальний рівень зарплати впав в серпні на 4,8%. Хоча за підсумками січня-серпня середня реальна зарплата зросла на 9,6% (рік до року), а номінальна - на 19,2%.
Каталізатором зростання зарплати стало активне відновлення галузей промисловості. Так, середня зарплата в металургії підвищилася на 23,6% (рік до року), в хімпромі - на 29,4%, в транспортному машинобудуванні - на 40,8%. За прогнозами аналітиків, висхідна динаміка заробітних плат спостерігатиметься до кінця року. Отже, настрій українців має всі шанси покращитись.
За прогнозами ІК Eavex Capital, номінальна зарплата в четвертому кварталі зросте на 16-22% - до рівня 2,6-2,78 тис. грн. Реальне зростання залежатиме від темпів інфляції. Аналітики чекають, що роздрібні ціни за вересень-грудень підростуть на 6,5-7%, тоді зростання реальної середньої зарплати за цей період складе 8,5-14,5%.
Якщо вірити офіційній статистиці, змінюється на краще і ситуація з безробіттям. "Щомісячні дані Держкомстату про зайнятість показують, що в економіці зараз зайнято більше людей, ніж рік тому. Ця ситуація зберігається вже чотири місяці поспіль. Загальна кількість найнятих робітників в серпні 2010 р. зросла на 90,5 тис. (рік до року)", - розповідає аналітик компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.
Проте, за даними МІПД, незважаючи на позитивну статистику, індекс чекань динаміки безробіття в серпні продовжував зростати, досягнувши значення 122 п.
За прогнозами аналітиків, настрої громадян протягом осені лише погіршуватимуться. Однією з головних причин тому стане подальше розкручування інфляції. За оцінками незалежних експертів, у вересні-грудні споживчі ціни будуть щомісячно зростати на 1-1,5%, збільшившись за підсумками року на 12-13%. Захищатися від зростання цін українці будуть традиційно, вкладаючи гроші в великі покупки. Це і далі підтримуватиме відновлення роздробу. За даними Держкомстату, роздрібний товарооборот за вісім місяців поточного року зріс на 4,6% в порівнянні з січнем-серпнем 2009 р., тоді як за підсумками семи місяців - на 3,9%.
Думка експерта
Андрій Патіота Аналітик ІК Eavex Capital
Згідно з уточненими даними Держкомстату, в другому півріччі ВВП зріс на 5,9%, з яких 3,3% забезпечили витрати домогосподарств. Збільшення витрат споживачів обумовлене зростанням реальної зарплати на тлі розкручування інфляції. Зниження ставок по депозитах дещо охолодило інтерес населення до розміщення коштів у банках як інструменту збереження коштів від інфляції. Тому населення стало активніше вкладати кошти в значні покупки, що позитивно позначилося на розвитку роздробу.
В другому півріччі споживчі витрати приватного сектора будуть головним драйвером зростання економіки на тлі погіршення торгівельного балансу. Погіршення споживчих настроїв не є прямим індикатором зниження купівельної спроможності: адже номінальний добробут населення зростає. Другий за значимістю чинник, який забезпечуватиме подальше зростання національного продукту, - нарощення капітальних витрат, які, як ми вважаємо, вже пройшли фазу глибокого падіння.
Костянтин Сергєєв
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас