ДУСя відібрала в Ради елітний пансіонат в Криму, якого добивалася РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДУСя відібрала в Ради елітний пансіонат в Криму, якого добивалася РФ

Казна та Політика
1765
Один з найпрестижніших пансіонатів Криму "Гліцинія", де любили відпочивати вищі радянські керівники Микита Хрущов, Леонід Брежнєв і Михайло Горбачов, знову став каменем спотикання між парламентом і президентом, повідомляє газета "Дело".
Пансіонат, який останнім часом був на балансі Верховної ради, забирає собі Держуправління справами при президенті. Господарський суд Криму скасував рішення Лівадійської сільради від 29 січня 2009 року про видачу Верховній раді свідоцтва на право власності на ялтинський пансіонат.
Як відзначає "Дело", завдяки рішенню суду Держуправління справами (ДУСя) знов стало господарем пансіонату, який займає 20 гектарів дорогої землі в Криму. Половина території пансіонату - це пам'ятник садово-паркового мистецтва в Лівадії, решта - ботанічний заповідник. На території "Гліцинії" розміщено понад 10 тисяч квадратних метрів житлових і інших приміщень.
Конфлікт довкола пансіонату "Гліцинія" має довгу історію, нагадує видання. До 1997 року він був на балансі санаторію Верховної ради "Нижня Ореанда". Потім його передали податковій адміністрації. У 2004-му Кабмін Віктора Януковича перевів "Гліцинію" в управління ДУСі, яким тоді керував Ігор Бакай. Після цього пансіонат був закріплений за Міжнародним центром "Артеком", незважаючи на відстань між ними в 40 кілометрів.
Пізніше Ігор Бакай дав право дитячому табору на відчуження пансіонату. Таким чином один з найпрестижніших пансіонатів на чорноморському узбережжі був проданий російському Банку "ВТБ". Вартість будов і споруд здравниці в договорі купівлі-продажу була оцінена в 77,9 мільйона гривень. Російські ЗМІ тоді висловлювали припущення, що "Гліцинія" має стати однією з літніх резиденцій президента Росії Володимира Путіна.
"ВТБ Банк" встиг перерахувати Україні третину вартості здравниці, але зміна влади в країні змінила ситуацію. Впродовж 2005-2008 років українські суди за позовом тодішнього прокурора Криму Віктора Шемчука прийняли низку рішень, які визнали незаконним відчуження здравниці. Українську сторону зобов'язали повернути отримані з Росії гроші, а росіян - відмовитися від прав власності. Аби повернути пансіонат під своє крило, в 2008 році Верховна рада зі свого бюджету повернула "ВТБ Банку" 36,4 мільйона гривень.
Судді також погодилися відновити статус-кво 1997 року: повернути пансіонат "Гліцинія" на баланс санаторію Верховної ради "Нижня Ореанда". Та проти такого рішення запротестувало Держуправління справами. Адже протягом декількох місяців 2004-го "Гліцинія" перебувала в його управлінні.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас