Дрібним банкам дають добро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дрібним банкам дають добро

Казна та Політика
709
На думку експертів, так лобіюють свої інтереси власники невеликих банків, які після голосування закону в Раді зможуть вигідно продати свій бізнес. За даними "ЭИ", ініціатором внесення до банківського закону норми про збільшення мінімального капіталу для банків-новачків з 75 млн. грн. до 500 млн. грн. (у 6,66 разу) є віце-прем'єр Сергій Тігіпко. Як повідомило виданню джерело, близьке до апарату Кабміну, відповідні зміни були внесені до проекту закону з подачі декількох представників Українського кредитно-банківського союзу, які зустрічалися з чиновником (Сергій Тігіпко до приходу в уряд був першим віце-президентом УКБС). "В основному це були представники невеликих банків", - повідомило джерело.
Він стверджує, що дана норма була обіцяна представникам невеликих банків як компенсація збитку, якого може бути завдано їх бізнесу постановою НБУ №273, прийнятою 9 липня. Нагадаємо, що ця постанова забороняє невеликим банкам - таким, в яких власний капітал менше 120 млн. грн., - збільшувати обсяг вкладів населення в пасивах (фактично стеля обсягу вкладів фізосіб встановлена для 45 банків).
"Норму лобіювали ті банкіри, які в поточних умовах хотіли б вийти з бізнесу, бо не мають коштів на збільшення капіталу до 120 млн. грн., - говорить чиновник. - Тепер для входу на ринок вигідно буде купити діючий банк, оскільки інвестиції в нього будуть набагато меншими від мінімально необхідного НБУ капіталу".
За словами аналітика ІФ "Інтерфон" Вікторії Кернеш, якщо сьогодні невеликі банки продаються за 0,5-1 капіталу, то після зміни законодавства ціна може піднятися в півтора-два рази. Крім того, експерт упевнена, що в найближчому майбутньому можна чекати сплеску реєстрації нових банків в НБУ - під продаж. "Думаю, це теж буде хорошим бізнесом", - говорить Кернеш.
Втім, багато банкірів підтримують можливе нововведення і вважають, що позитиву від нього буде значно більше, ніж негативу. За словами голови правління банку "Хрещатик" Дмитра Гриджука, підвищення вхідного порогу для нових банків до 400-500 млн. грн. зменшить кількість схемних фінустанов, які виводяться на ринок для того, щоб мінімізувати податки, торгувати валютою або обслуговувати корпоративні інтереси групи.
"Думаю, посилення допоможе зробити фінансовий ринок прозорішим і стимулювати консолідацію банківського капіталу, якого потребує вітчизняний банківський сектор", - говорить Дмитро Гриджук (СФ очолюваного ним банку зараз становить близько 600 млн. грн., на осінь запланована додаткова емісія акцій приблизно на 200 млн. грн.).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас