Україна між міфом і реальністю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна між міфом і реальністю

Казна та Політика
1768
Напередодні Дня Незалежності України "Главред" провів круглий стіл на тему "Українська державність - міф чи реальність? Внутрішні й зовнішні загрози незалежності України". В дискусії взяли участь доктор політичних наук, завідувач відділом етнополітики і внутрішньополітичної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Максим Розумний, президент громадської організації "Центр дослідження політичних цінностей", народний депутат України Олесь Доній, журналіст, політичний аналітик В'ячеслав Піховшек, директор GMT Group, політолог Анатолій Луценко, поет і політолог Володимир Цибулько, а також письменник Андрій Кокотюха. Учасники круглого столу обговорили проблеми української державності і шляхи їх вирішення.
Неординарне явище в житті Європи
Те, що українці, практично не маючи державної традиції, зуміли знайти незалежність, - неординарне явище в історії Європи, вважає Олесь Доній. При цьому він відзначив, що несправедливо стверджувати, що незалежність була дарована Україні Москвою.
"Це була справжня жорстка боротьба. Інколи вона виливалася в збройний опір, наприклад, за часів УПА. Деколи - набувала характеру дисидентського руху. У наш час вона відбувалася у вигляді мітингів і демонстрацій", - відзначив Олесь Доній.
Політолог відмітив, що сил визвольного руху не вистачало для самостійного отримання незалежності, тому вона "дитя компромісу між визвольним рухом і тодішньою комуністичною владою". Остання, за словами експерта, переслідувала мету стати повноправним керівником української території, зберегти владні повноваження і продовжувати економічну експлуатацію. "Що, власне, і сталося", - підсумував Доній.
Цей компроміс між романтичним визвольним рухом і прагматичною, а деколи навіть цинічною, комуністичною владою, на думку експерта, всього лише трохи зрушив країну в бік національної державності. "Україна стала державою з двома різними опорами - національною і номенклатурною. Скоро ця комуністична номенклатура першою усвідомила значення грошей, на відміну від романтиків, і призначила бізнесменами вихідців з компартії і КДБ, до якого потім прилучилися вихідці з криміналітету. Вони розподілили між собою фінансові потоки і стали вершити долю України", - розповів Олесь Доній.
Крім того, Доній вважає, що неправильно називати Партію регіонів деідеологізованою. "Вона має чітку ідеологію - російський націоналізм, тобто всебічна підтримка російської мови, культури і Росії як держави. І після перемоги на виборах вона виразно упроваджує цю ідеологію", - відзначив він.
Відсутність ідеології - проблема "регіоналів"
Письменник Андрій Кокотюха не згоден з думкою Олеся Донія про те, що Партія регіонів становить загрозу для України і використовує ідеологію російського націоналізму. Кокотюха, навпаки, вважає, що в Партія регіонів має шанс переламати ситуацію на свою користь і "придбати імідж державатворчої партії, після того, як вона відійде від влади". Але письменник упевнений, що Партії регіонів не вдасться цього зробити, бо вона не має ідеології.
"Партія регіонів зараз робить одну дуже велику помилку. Поки вона - єдина партія, що ніяк публічно не пояснює свої дії. У Радянському Союзі, незважаючи на всі його негативи, була одна позитивна річ - влада озвучувала хоч би свою ідеологію", - розповів Андрій Кокотюха.
Він також відзначив, що Партії регіонів, щоб залишити після себе позитивне враження, потрібно виробити ідеологію, упровадити її і зробити пануючою. "Якщо мені ця ідеологія не сподобається, то я прилучуся до творців контркультури. А для того, щоб існувала контркультура, потрібна офіційна культура", - додав письменник.
В разі, якщо "регіонали" не вироблять свою ідеологію, за словами Андрія Кокотюхи, "ми не знатимемо, куди ми рухаємося і куди рухають нас". "Ми будемо в підвішеному стані, рухатимемося невідомо куди, заважати один одному, як під час бійки. І в результаті - ми самозруйнуємося і розвалимося. Зараз же нам нема за що або проти чого об'єднатися", - розповів письменник.
Україні потрібен міф
Розпад Радянського Союзу і отримання Україною незалежності в 90-х роках, на думку Анатолія Луценка, сталися через втрату радянської ідентичності. Саме в цей час народилася українська. І формувалася вона елітою, переконаний політолог.
Експерт відзначив важливість існування в державі міфу. "Наприклад, раніше був вигаданий козацький міф. На його основі політична еліта Гетьманщини будувала свою потужність і розвивала українську ідентичність в межах Гетьманщини". Сьогодні ж, на думку Луценка, в України немає національного об'єднуючого міфу, і це зберігає і заглиблює розкол суспільства.
"Україні потрібен міф - казан, в якому перемелювалися б і змішувалися б різні маркери, комфортні для представників і східного регіону, і західного. Має бути міф, на якому б базувався подальший розвиток держави, і який би виховував еліту", - відзначив експерт.
Так, наприклад, тема хрещення України-Русі, одержавлена Ющенком, була таким об'єднуючим міфом, відзначив Луценко. "Але цю тему порушили, а далі - не розробляли", - додав він. Зате ідея присвоєння Степану Бандері звання Героя, за словами політолога, мала протилежний ефект і ще більше загострила протиріччя всередині суспільства.
"Сьогодні існує загроза втрати незалежності України"
Основні маркери національної ідентичності в східній і центральній Україні за роки незалежності держави не змінилися, або навіть почали відхилятися від української ідеї. Про це заявив доктор політичних наук Максим Розумний. "Число прибічників незалежності України сьогодні, як і в 90-х роках, становить близько 50%. І це за наявності української школи, символіки і ритуалів", - відмітив політолог. Проте, на його думку, це не трагічно і не становить небезпеки.
При цьому експерт нагадав, що раніше існувала надія на те, що коли народиться покоління людей, котрі не жили за радянських часів, воно буде українським, і держава для нього буде рідною. Але ця надія поки не збувається, додав він.
За словами Максима Розумного, небезпеку для України становить зовнішній чинник, тобто Росія, яка повертається "до збору територій". "Цей зовнішній чинник істотно втручається в українську ситуацію, оскільки в нашого суспільства, як співтовариства, немає достатнього імунітету, щоб протистояти зовнішньому втручанню", - пояснив політолог.
Крім того, Розумний вважає, що сьогодні існує загроза втрати незалежності України. "Продовжується боротьба за те, хто буде справжньою Україною. Якщо розглядати катастрофічний сценарій про розділення України на проукраїнську і проросійську, то мені здається, що російська частина країни самоусвідомлює як справжня Україна", - відзначив політолог.
На думку експерта, українська ідентичність повинна змінити свою модель: з ретроспективної вона має перетворитися на перспективну. "Тобто ідентифікація має бути не по відношенню до того, що було, а по готовності будувати щось нове", - пояснив Максим Розумний.
Що об'єднає українців?
Україна не зможе успішно розвиватися, поки відбуватиметься занурення в проблеми ідентичності, переконаний В'ячеслав Піховшек. "В України немає ніякої перспективи, поки продовжуватимуться дискусії про те, хто більше український, а хто - менше. У цьому можна вічно копатися", - відзначив політичний аналітик.
На його думку, саме краще майбутнє України має починатися з дискусії про те, яке наше місце на нині існуючому світі. "Ми отримали певні атрибути державності від Української РСР: невелику дипломатичну еліту, еліту спецслужб і партійних керівників. Після того ми фактично не займалися вирощенням і вихованням політичної еліти. Більше того, були ліквідовані навіть школи, що раніше існували в Україні", - розповів В'ячеслав Піховшек.
Крім того, тележурналіст відзначив, що українці звикли вину за всі свої біди "валити" на Росію. При цьому він відзначив: "Дуже багато наших проблем через те, що ми не шукаємо їх рішення всередині себе, а звинувачуємо зовнішній чинник, який нібито ці негаразди викликає".
Зате, за словами Піховшека, українці чомусь не звертають уваги на відверті територіальні посягання з боку Румунії і Угорщини. У такій ситуації Україні дуже важливо визначитися, хто для неї ворог, хто - партнер, а хто - друг і союзник, вважає політичний аналітик.
Що стосується міфів, фахівець відзначив, що Україні варто шукати інших осіб в історії країни, справді здатних об'єднати суспільство. Так, наприклад, Піховшек вважає, що В'ячеслав Чорновіл був більшим демократом, ніж Бандера, і "більше годиться на роль героя України". Або ж українцям варто шукати міфи, в яких героєм виступає, наприклад, академік Янгель, український ракетобудівник, додав експерт. Він також вважає, що потрібно приділяти більше уваги загальним для всіх регіонів України проблемам, вирішення яких здатне об'єднати схід і захід країни, на кшталт проблеми боротьби з корупцією. "Своїми дослідженнями ви можете визначити, що до того, як крадуть українці, Москва не має жодного стосунку", - відмітив В'ячеслав Піховшек.
Розколоте суспільство не є "українським ноу-хау"
Володимир Цибулько вважає, що в 1991 році ми досягли не лише внутрішнього консенсусу посткомуністичних еліт, але ще і їх достатнього державного рівня для того, щоб привести Україну до формальної незалежності. "Ми отримали феодальну посттоталітарну консерву, де в рамках однієї держави була зроблена спроба побудувати як мінімум дві системи", - додав політолог і поет.
За словами Володимира Цибулька, ситуація з розколеним на дві частини суспільством не є "українським ноу-хау". В світі існують аналоги, наприклад, Китай і Тайвань. "По суті це одна країна, але дві різні економіки. Хоча темпи зближення там дуже високі", - відзначив політолог. Інший приклад - північна і південна Італія. "Північна Італія - технологічна, з високим рівнем громадянського суспільства. А в південній Італії мафія заправляє як хоче", - розповів експерт.
Надія Майна, Віра Підгайна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас