МВФ дасть Україні 14,9 мільярда доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ дасть Україні 14,9 мільярда доларів

Казна та Політика
3653
Місія Міжнародного валютного фонду, яка працювала в Києві з 21 червня по 3 липня, пропонуватиме Раді директорів МВФ надати Україні позику в 14,9 мільярда доларів в рамках програми stand by.
"Місія і органи влади України досягли домовленості відносно економічної програми, підтримку якій можливо було б надати в рамках "Угоди стенд-бай", на загальну суму, еквівалентну 10 мільярдам SDR (14,9 мільярдів доларів США), розрахованої на два з половиною роки".
Таку заяву зробив в Києві в суботу керівник місії Танос Арванітіс.
За його словами, "мета економічної програми влади України - забезпечити посилення фіскальної і фінансової стабільності, прогрес у запровадженні структурних реформ і направити Україну шляхом стабільного і збалансованого зростання".
Серед напрямів економічної політики, передбаченої програмою, як зазначив глава місії МВФ, "необхідно відзначити корегування відношення фіскальної ситуації, що спрямоване на обмеження дефіциту консолідованого бюджету до 5,5 відсотка ВВП в 2010 році і 3,5 відсотка ВВП в 2011 році, маючи на меті забезпечити неухильне скорочення державного боргу". "Корегування фіскальної ситуації має бути забезпечене завдяки структурній реформі системи оподаткування і соціального захисту, раціональнішому плануванню витрат в об'єднання із зусиллями, направленими на поліпшення адміністрування податків. У бюджеті передбачені додаткові ресурси для забезпечення захисту бідних верств населення", - заявив Арванітіс.
За його словами, "реформи фінансового сектора зосереджені на відновленні здорової банківської системи, у тому числі за рахунок забезпечення адекватного рівня капіталізації банків і посилення незалежності Національного банку України".
"Реформи паливно-енергетичного комплексу сприятимуть зміцненню газового сектора і поліпшенню фінансового становища НАК "Нафтогаз Україні", обмежуючи дефіцит "Нафтогазу" до 1 відсотка ВВП в 2010 році і забезпечуючи його збалансовану фінансову позицію в 2011 році з одночасним захистом найуразливіших груп населення. Реформи у сфері законодавства будуть спрямовані на модернізацію економіки і поліпшення середовища для підприємницької діяльності, відновлення активного економічного зростання в наступні роки", - підсумував керівник місії МВФ.
Домовленість, досягнута з органами влади України, підлягає затвердженню з боку менеджменту МВФ і Ради директорів МВФ.
Очікується, що Рада директорів МВФ розгляне це питання наприкінці липня, після того, як будуть прийняті законодавчі зміни, що стосуються бюджету і фінансового сектора.
МВФ восени 2008 року прийняла рішення про виділення Україні кредиту в розмірі близько 17 мільярдів доларів в рамках програми stand-by. За нею було виділено три транші на загальну суму майже 11 мільярдів доларів. Надання четвертого траншу у розмірі 3,8 мільярдів доларів було заплановане на листопад 2009 року за підсумками третього перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві наприкінці жовтня 2009 року, проте не зробила позитивної заяви про завершення огляду. Раніше новий уряд України заявляв про плани отримати від МВФ протягом найближчих двох з половиною років 19-20 мільярдів доларів в рамках нової програми співпраці. Згідно з державним бюджетом України, в 2010 році на пряме фінансування бюджету планується залучити від МВФ 2 мільярди доларів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас