Соціологи: Підрахунок грошей у чужій кишені призводить до невдоволення життям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соціологи: Підрахунок грошей у чужій кишені призводить до невдоволення життям

Казна та Політика
441
Порівняння своїх доходів із заробітками родичів і друзів - рецепт постійного невдоволення життям, вважають європейські соціологи, передає ВВС.
У ході опитування, що проводилося в 24 країнах Старого Світу, три чверті з 19 тис. респондентів заявили: для них дуже важливо порівнювати свої доходи з іншими.
Однак ці люди опиняються в результаті незадоволеними життям, особливо в тому випадку, якщо порівнюють свої заробітки не з колегами, а з друзями та рідними.
Аналіз результатів опитування свідчить: чим більше важливість, яку надають люди порівнянню свого добробуту з іншими, тим більше низькі оцінки вони ставлять собі за шкалою задоволення, яке отримують від життя, за рівнем життя, і тим частіше відчувають себе пригніченими.
При цьому відмінності між чоловіками і жінками зафіксовано не було; більш важливим, ніж гендерний, опинився інший фактор, а саме - з ким порівнює людина свої доходи. Порівняння з друзями призводить до вдвічі більше хворобливого результату, ніж порівняння з колегами.
Соціологи вважають, що порівняння власної зарплати із заробітком більш успішних колег може підживлювати у людини надію на те, що і він у недалекому майбутньому доб'ється того ж.
Цікаво, що жителі бідних європейських країн більш схильні порівнювати свої заробітки з іншими, ніж громадяни багатих держав. Втім, і всередині окремих країн ця тенденція зберігається: бідні в цілому займаються такими порівняннями частіше.
"Коли постійно рахуєш гроші в чужій кишені, світ виглядає менш щасливим і більш нерівним", - пишуть автори дослідження, яким керував професор Ендрю Кларк.
В свою чергу, професор Гарі Купер, спеціаліст з організаційної психології та здоров'я зі школи менеджменту університету в англійському місті Ланкастер, погоджується: ті, хто постійно порівнює себе з іншими, перебувають у перманентній невпевненості в собі. Найбільшої шкоди, на думку професора Купера, приносять, ймовірно, порівняння з однокласниками.
"З колегами по роботі це питання справедливості, - говорить учений. - А ось зі шкільними друзями, у яких були ті ж можливості, що і в тебе, можна прийти до висновку нагшталт:" У них все набагато краще, ніж у мене, виходить, я менш компетентний".
"Я б радив людям не порівнювати себе з іншими і бути щасливими від того, ким ви є насправді в тій ситуації, в якій перебуваєте, - підсумовує психолог. - Пам'ятайте: ті, з ким ви порівнюєте себе, теж можуть бути не цілком задоволеними життям".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас