"Ъ": Корупцію залишили без особливої уваги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Корупцію залишили без особливої уваги

Казна та Політика
496
Вчора під час першого засідання Національного антикорупційного комітету президент Віктор Янукович запропонував створити в Україні окремий орган, що спеціалізується на боротьбі з корупцією. Проте керівники силових відомств заявили, що такий крок є передчасним, і в результаті Янукович з їхньою думкою погодився. У Національному інституті стратегічних досліджень вважають, що в майбутньому така структура все ж з'явиться.
Вчора під головуванням президента Віктора Януковича відбулося перше засідання Національного антикорупційного комітету (НАК). Незважаючи на те що засідання носило настановний характер, в своєму вступному слові глава держави зробив важливу заяву. На його думку, прийшов час створити в Україні самостійний державний орган, який би зайнявся боротьбою з корупцією. "Впродовж багатьох років це питання (боротьби з корупцією) вважається головним болем державного масштабу. Сьогодні треба прийняти рішення про створення державного органу, який займався б цим напрямом роботи", - заявив Янукович.
Втім, його пропозиція не знайшла одноголосної підтримки керівників правоохоронних органів. Так, генеральний прокурор Олександр Медведько заявив, що вважає створення нової структури по боротьбі з корупцією передчасним. "Цього року антикорупційний орган створити складно, оскільки в держбюджеті не передбачені відповідні витрати", - сказав він. Ще одним аргументом проти створення такого органу найближчим часом генпрокурор назвав відсутність згадки про подібну структуру в пакеті антикорупційних законів. Позицію генпрокурора підтримав голова Верховного суду Василь Онопенко.
В цілому, члени НАК не впевнені в тому, що структуру, яка спеціалізується на боротьбі з корупцією, вдасться створити найближчим часом. Сам Віктор Янукович у результаті визнав невчасність її формування. "Створення такого органу можливе в перспективі. Коли президент підбивав підсумки (засідання), він сам сказав, що це передчасно, - розповів член НАК, голова комітету Верховної ради з питань правосуддя Сергій Ківалов. - Зараз ми повинні скоординувати роботу на законодавчому рівні, а якщо виникне необхідність в створенні окремого органу, додатково вивчатимемо цю проблему". А поки, за словами Ківалова, питання, пов'язані з роботою органів прокуратури, внутрішніх справ і Служби безпеки у сфері боротьби з корупцією, курируватиме президент.
"Створення антикорупційної структури - це завдання для розробки. Установка президента: над цим треба думати і вносити пропозиції", - сказав член НАК, директор Національного інституту стратегічних досліджень при президентові (НІСД) Андрій Єрмолаєв. Він підкреслив, що готових рішень поки що немає: "Є лише розуміння необхідності це зробити".
Єрмолаєв також повідомив, що в очолюваному ним НІСД буде створено підрозділ, який займеться проблемами тіньової економіки, організованої злочинності і корупції. Що стосується перспективи формування нової антикорупційної структури, то директор НІСД відзначив: "Дуже важливо, щоб вона виступала в ролі координуючого органу, який забезпечив би перш за все організаційно-інтелектуальну роботу по боротьбі з корупцією. Адже зараз ці функції в силових структур дещо розмиті".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас