Держборги загрожують новою кризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держборги загрожують новою кризою

Казна та Політика
1738
Міжнародний валютний фонд (МВФ) представив доповідь "Державні запозичення - зростаючий ризик для світової фінансової системи". Проблема різкого росту суверенних боргів, які й до кризи були на високому рівні, є найбільшою загрозою для світової фінансової стабільності. Для запобігання нової хвилі уряди повинні скласти плани з податково-бюджетної консолідації та стримуванню росту боргового тягаря.
Економісти МВФ стверджують, що найбільша загроза для світової стабільності в країнах з розвитою економікою перемістилася з приватного в державний сектор. Уряди не тільки взяли на себе більшість поганих активів приватних інститутів, але й, завдяки рецесії, стоять перед зростаючими кредитними потребами в найближчі п'ять років. При цьому повільні темпи росту в реальному секторі й високому безробітті будуть гальмувати податкові надходження й вимагатимуть більш державних витрат - таких, як допомога з безробіття та створення нових робочих місць.
"В умовах поліпшення ситуації у світовій економіці ризики для фінансової стабільності зменшуються. Проте погіршення бюджетних сальдо і швидке накопичення державного боргу змінило характер глобальних ризиків. Фактори уразливості зараз усе більше викликані побоюваннями щодо стабільності балансів органів державного управління. В деяких випадках довгочасні проблеми платоспроможності можуть виявитися в короткочасній напруженості на ринках фінансування, оскільки інвестори як компенсація за потенційні майбутні ризики вимагають більш високої прибутковості. Така напруженість може підсилити в найближчій перспективі труднощі на ринках фінансування, з якими зіштовхуються банки з країн з розвинутою економікою, і може мати негативні наслідки для пожвавлення кредитування",- говориться в доповіді МВФ.
"Обережне управління суверенними ризиками надто важливе: урядам необхідно розробити надійні середньочасні бюджетні плани консолідації, щоб припинити накопичення боргів і уникнути переходу кредитної кризи в нову фазу",- говориться в доповіді МВФ. Як говорять фахівці фонду, взяття під контроль рівня дефіцитів бюджетів є "найстрашнішою проблемою, з якою можуть зіштовхнутися уряду (країн світу) у середньочасній перспективі".
Найбільш важка ситуація з обслуговуванням державного боргу і покриттям дефіциту держбюджету на сьогодні у Греції. МВФ попередив про ризики, пов'язаних з державними боргами, напередодні початку переговорів із приводу виділення Греції EUR45 млрд. фінансової допомоги, що надійде від фонду держав зони євро. До кінця травня уряд Греції повинен зібрати близько EUR10 млрд. Тим часом член виконавчої ради Європейського центрального банку (ЄЦБ) Аксель Вебер,який також є президентом німецького Бундесбанку, заявив, що Греції, щоб уникнути дефолту, можуть знадобитися додаткові EUR80 млрд. За словами Вебера, ситуація з грецьким боргом погіршується, і "цифри постійно змінюються".
"Грецька фінансова сага - тільки верх айсберга проблем з держборгами для багатьох розвинених країн, а не тільки для так званих країн PIIGS (Португалія, Італія, Ірландія, Греція та Іспанія)",- стверджує відомий економіст, професор Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні. Так, ОЕСР прогнозує, що відношення держборгу до ВВП у розвинених економіках зросте в середньому на 100% від їх ВВП. Для порівняння, якщо в переддефолтній Аргентині дефіцит бюджету становив 3% від ВВП, держборг - 50% і дефіцит поточного платіжного балансу - 2%, то ситуація в Греції набагато гірша. У неї дефіцит бюджету становить 12,9% від ВВП, державний борг - 120%, а дефіцит платіжного балансу - 10%. "Зниження ймовірності дефолту і виходу країни з зони євро вимагають титанічних зусиль, везіння і підтримки ЄС і МВФ",- вважає Нуріель Рубіні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас