Акціонери "Тоніса" блокують продаж активів Трансбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акціонери "Тоніса" блокують продаж активів Трансбанку

Фондовий ринок
991
Як стало відомо Комерсант-Україна, позичальники Трансбанку вивели з-під застави акції телеканалу "Тоніс" і заблокували продаж банком своїх активів. При цьому акціонери "Тоніса", перереєструвавши канал в ТОВ, позбавляють Нацбанк можливості повернути виданий кредит Трансбанку. Юристи вважають позицію "Тоніса" аргументованою, а припинити дії акціонерів Трансбанку може лише прокуратура, залучена Нацбанком.
В розпорядженні Комерсант-Україна є копія постанови №01-13965 Голосіївського райуправління МВС в Києві про порушення кримінальної справи "за фактом підробки документів" співробітниками Трансбанку. Справу відкрито на підставі звернення директора ТОВ "ДКД 04" Каратаєва, який стверджував, що "посадовими особами Трансбанку були здійснені дії зі списання цінних паперів з рахунку 'ДКД 04' і зарахування на рахунок банку". За документами, в 2009 році "ДКД 04" отримало кредит під заставу 1 млн акцій ВАТ "Тоніс" (тоді близько 15%).
В банку стверджують, що акції телеканалу "Тоніс" були списані в рахунок погашення кредитного боргу. Тимчасовий адміністратор банку Олександр Андрійчук тричі звертався до Голосіївського райсуду зі скаргою на дії МВС, вимагаючи скасувати постанову, але суд йому відмовив. Слідчий у справі наклав арешт на акції "Тоніса", а Голосіївський суд 2 лютого зобов'язав Трансбанк перерахувати 1,415 млн акцій "Тоніса", що знаходяться у нього в заставі, на рахунки "ДКД 04" і "Артекс-плюс". 12 лютого слідчий приєднав до справи "як речовий доказ" активи Трансбанку, виставлені на аукціон, - на суму 528 млн грн.
За даними НБУ, на 1 січня 2010 року Володимир Костерін володів 11,44% Трансбанку безпосередньо і 72,93% через ТОВ "Консалтингова компанія (КК) 'Партнери". Серед власників "Тоніса" були Володимир Костерін (15,02%), Трансбанк (8,46%), "КК 'Партнери" (60,42%), "ДКД 04" (2,5%), "Артекс-плюс" (2,43%).
Наявні в інтернеті адреси і телефони "ДКД 04" виявилися такими ж, як в телеканалу "Тоніс". Олександр Андрійчук стверджує, що з жовтня 2008 року не лише "ДКД 04" і "Артекс-плюс", але і інші компанії Володимира Костеріна не повертають банку кредити і не платять відсотки. "За моєю інформацією, у Костеріна є активи для виконання зобов'язань. Продавши акції телеканалу, він міг би зберегти банк, - вважає адміністратор. - Акціонери поводяться як аферисти і фінансові шахраї". Прес-секретар Володимира Костеріна повідомив, що він вирішив пояснити всі звинувачення лише однією фразою: "Час розставить все на свої місця".
Він не став коментувати свої обіцянки НБУ санувати Трансбанк, аби не допустити його ліквідації після 1 березня. Прес-служба "Консалтингової компанії 'Партнери'" звинуватила в погіршенні ситуації в Трансбанку адміністратора: "За час його роботи рівень неповоротних кредитів збільшився з 4% до 95%, ним не зроблено жодної спроби реструктуризації боргів".
Аби не допустити втрату застав, Трансбанк оскаржив рішення акціонерів "Тоніса" від 12 січня про перереєстрацію ВАТ в ТОВ. У банку вважають, що реорганізація і збільшення статутного фонду "Тоніса" на 8,23 млн грн. до 16,73 млн грн. розмиють його частку. 20 лютого як третя сторона до справи підключився НБУ, який 12 лютого 2009 року видав Трансбанку кредит на 32 млн грн. На забезпечення кредиту НБУ отримав 1,415 млн акцій "Тоніса" і 11,1 млн акцій "Київводоканалу".
На телеканалі стверджують, що заборона ДКЦПФР на збільшення капіталу окружний адмінсуд Києва анулював 19 жовтня 2009 року. "В каналу немає боргу перед Трансбанком, а в банку перед телеканалом є зобов'язання щодо повернення грошових коштів, що є на нашому рахунку в Трансбанку", - сказала заступник голови правління "Тоніса" Лариса Руденок.
Юристи вважають, що акціонери Трансбанку і каналу "Тоніс" аргументовано вибудували свій захист і можуть добитися відчуження акцій. "При реорганізації у держателів застави будуть анульовані права на акції, і їм мають бути запропоновані паї, які, судячи з ситуації, запропоновані не будуть, - відзначив старший партнер фірми LCF Law Group Артем Стоянов. - Це господарська суперечка, по якій все чисто. Але ця ситуація швидше виглядає як шахрайство, яке має розглядатися в рамках кримінальної справи". За даними Комерсант-Україна, Нацбанк вимагає перенесення розгляду суду з "Тонісом", попросивши залучити до справи представників Генпрокуратури. Справу розглянуть у березні.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас