"Ъ": Місцеві пільги вийшли на національний рівень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Місцеві пільги вийшли на національний рівень

Казна та Політика
373
Конституційний суд (КС) вчора визнав законним право місцевих органів влади встановлювати для комунальних підприємств пільги зі сплати загальнонаціонального податку на прибуток. Це дозволить страховій компанії "Аванте", що подала позов, уникнути сплати податку і штрафних санкцій на 120 млн грн. На думку юристів, рішення суду може сприяти перереєстрації деяких підприємств у комунальні для податкової мінімізації.
Конституційний суд роз'яснив, що Верховна рада Автономної республіки Крим, сільські, селищні та міські ради мають право надавати підприємствам комунальної власності пільги з загальнонаціонального податку на прибуток. Суд підтвердив, що ставки податку і пільги, а також порядок сплати податку визначає закон "Про оподаткування прибутку підприємств". Але коли платником податку на прибуток виступає комунальне підприємство, а податок платиться до місцевого бюджету і не враховується в міжбюджетних трансфертах, пільга може бути встановлена у розмірі відрахувань до місцевого бюджету.
"Введення пільг по окремих податках або конкретних платниках не повинно розглядатися як прояв податкової дискримінації, недобросовісної конкуренції", - сказано у рішенні КС.
Таким чином, встановлена Черкасько-Лозовською сільрадою Дергачівського району Харківської області податкова преференція для СК "Аванте" (ініціатор звернення в КС) визнана такою, що не суперечить Конституції, а також законам "Про систему оподаткування" і "Про оподаткування прибутку підприємств". У 2003 році сільрада викупила 99,95% СК "Аванте", надала їй статусу комунальної компанії і податкову пільгу - страховики платять лише трипроцентний податок на премії. З 2004 році Державна податкова адміністрація (ДПАУ) і Генпрокуратура неодноразово оскаржували як надання пільги, так і саму операцію. У листопаді 2008 року Вищий адміністративний суд задовольнив касаційну скаргу податківців, спираючись на те, що місцеві органи влади мають право встановлювати пільги лише стосовно місцевих податків і зборів. СК "Аванте" була зобов'язана сплатити податок і штрафні санкції на 120 млн грн.
В ДПАУ не змогли прокоментувати рішення КС, відзначивши лише, що "Аванте" - єдина комунальна фінансова установа в країні. В управлінні контролю за фінансовими установами та операціями у сфері зовнішньоекономічної діяльності Харківської обласної ДПАУ повідомили, що "Аванте" не виконала рішення Вищого адмінсуду 2008 року. Голова правління СК "Аванте" Юрій Власов пояснив, що майно СК на суму понад 120 млн грн. перебуває в податковій заставі. "Компанія не виплачувала вказану суму, оскільки зараз ці донарахування оскаржуються за окремим позовом голови Черкасько-Лозовської ради й остаточного рішення не прийнято. Ми сподіваємося, що воно буде прийнято з врахуванням рішення Конституційного суду, що підтверджує правомірність пільги і є обов'язковим для виконання на території України", - передали в СК слова Власова.
На думку юристів, рішення КС може спонукати компанії до перереєстрації в комунальні для отримання податкових преференцій. "Цим варто скористатися. Позитив є: компанії отримують пільги, а бюджет - хорошого платника. Місцеві бюджети нарешті отримають гроші, а не чекатимуть їх з центру", - говорить юрист правової групи "Домініон" Михайло Гончарук. "Цей досвід може стати стимул-реакцією, щоб увійти до змови з місцевими органами влади для отримання пільг, але і увага до подібних схем з боку правоохоронних і податкових органів теж підвищиться", - попереджає старший юрист адвокатської фірми Astapov Lawyers Євген Блінов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас