"Ъ": Уряд займе оборону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Уряд займе оборону

Казна та Політика
930
Уряд перейшов до цільового кредитування державного сектора за рахунок емісійних коштів Нацбанку. Кабінет міністрів вирішив збільшити капітал Укрексімбанку держоблігаціями на 4,6 млрд грн. для кредитування оборонно-промислового комплексу (ОПК). Реальну підтримку галузі може надати лише НБУ, якщо викупить ці облігації. Експерти згодні з необхідністю капіталізації держбанку, але попереджають, що така політика призведе до зростання державного боргу та ослаблення ризик-менеджменту банку.
Кабінет міністрів вирішив збільшити капітал Укрексімбанку на 4,589 млрд грн. - до 16,394 млрд грн. - за рахунок чергового збільшення державного боргу, виходить з оприлюдненої вчора постанови уряду №150 від 17 лютого. "Гроші будуть направлені на кредитування оборонно-промислового комплексу. У банках складна ситуація з кредитами, і щоб розвивати підприємства і забезпечувати людей роботою, потрібні кошти", - розповів міністр Кабінету міністрів Петро Крупко. Міністр промислової політики Володимир Новицький зазначив, що за рахунок цих коштів буде гарантовано повернення грошей з контрактів ОПК. "З нашими підприємствами та експортерами держструктури працюють лише при гарантії повернення грошей.
Навіть оформлений договір ніхто не виконує без гарантій. Торік обіг збільшився на 40%, цього року чекаємо ще більше, а відсутність гарантій на місяці затягує процес", - сказав він. Підприємствам ОПК не доведеться розміщувати 100% грошової застави на рахунках покриття. У прес-службі Укрексімбанку на запит відповісти не змогли.
Капітал держбанку буде збільшений Мінфіном облігаціями внутрішньої держпозики терміном обігу дев'ять років з прибутковістю 9,5% річних. Лише НБУ здатний викупити облігації на 4,6 млрд грн. Але регулятор ще не монетизував попереднє збільшення капіталу банку на 1,8 млрд грн. для кредитування житлово-комунального господарства. "Це приховане збільшення дефіциту бюджету за рахунок акумуляції держборгу. Такий механізм означає емісію Нацбанком гривні, й регулятор може відмовитися, - говорить аналітик ІК Concorde Capital Микита Михайличенко. - Дуже активне використання цієї схеми, при лояльному відношенні НБУ до уряду, може привести до негативних наслідків у вигляді інфляції".
"Докапіталізація держбанку - це справа його власника, але ми розглядатимемо це рішення з точки зору його корисності, оскільки збільшення відбувається за рахунок коштів платників податків, - розповіло джерело в НБУ. - Нацбанк братиме участь в придбанні цінних паперів, але ці кроки будуть синхронізовані з нашою монетарною програмою".
Експерти побоюються втрати держбанком самостійності в кредитній політиці. "Держава як власник може без обмежень збільшувати капітал Укрексімбанку, але неодноразове збільшення капіталу під конкретні цільові проекти може перетворити його з класичної кредитної установи на посередника, який кредитує вибрані підприємства за рахунок бюджетних ресурсів, - вважає аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук. - Головним ризиком такого підходу є ослаблення якості ризик-менеджменту, адже рішення про виділення підприємству позикових коштів кредитний комітет банку прийматиме з врахуванням побажань уряду".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас