"Ъ": Рада не бере на себе зайвого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Рада не бере на себе зайвого

Казна та Політика
1600
Голова Верховної Ради Володимир Литвин вчора заблокував спробу народних депутатів фракції БЮТ провести 24 лютого позачергове засідання парламенту.
На ньому соратники Юлії Тимошенко планували розглянути питання про недовіру Кабінету міністрів, розраховуючи, що їх опоненти не зможуть зібрати необхідних для відставки прем'єра 226 голосів. Тим часом в Партії регіонів стверджують, що голоси для відставки уряду у них є, і вона відбудеться після інавгурації Віктора Януковича.
Вчора вранці перший віце-прем'єр Олександр Турчинов повідомив про намір фракції БЮТ провести позачергове засідання Верховної ради в середу, 24 лютого. За його словами, БЮТ наполягає на терміновому розгляді в парламенті проекту постанови про відповідальність Кабінету міністрів, зареєстрованого представниками Партії регіонів (ПР) в п'ятницю.
"Найбільша небезпека сьогодні - це невизначеність у владі", - заявив Турчинов. Він також не знехтував можливістю нагадати про відповідальність народних депутатів, що мали намір проголосувати за висловлення недовіри Кабміну: "Ті, хто голосуватиме за цей проект, повинні думати про наслідки, які вони беруть на себе".
Вдень стало відомо, що ініціатива БЮТ зустріла наполегливий опір з боку спікера Володимира Литвина. "Апарат Верховної ради категорично не хоче прийняти наші підписи, а спікер Литвин відмовляється скликати позачергове засідання", - повідомив журналістам перший заступник глави фракції БЮТ Андрій Кожем'якін, давши зрозуміти, що за цим стоять представники ПР. "На даний момент ми зіткнулися з несамовитим опором і штучними перешкодами з боку 'регіоналів'", - зазначив він. На його думку, така поведінка прибічників Віктора Януковича пов'язана з неможливістю відправити уряд у відставку. "Голосів за відставку уряду у них немає і найближчим часом не буде", - резюмував Андрій Кожем'якін. В той же час він повідомив, що фракція терміново переоформляє необхідні для проведення засідання документи. "Ми встигнемо (до кінця робочого дня), все у нас буде нормально", - підкреслив він.
Варто зазначити, що відповідно до ст. 87 Конституції, питання про відповідальність Кабінету міністрів не може розглядатися парламентом більше одного разу впродовж однієї чергової сесії. Таким чином, у випадку якби відбулося голосування за відставку Кабінету Юлії Тимошенко і воно було б невдалим для ПР, Рада не змогла б повторно повернутися до цього питання до середини липня - саме тоді закінчиться VI сесія парламенту. Представники Партії регіонів вчора категорично спростовували інформацію про відсутність голосів за відставку Юлії Тимошенко, проте не приховували своєї незацікавленості в проведенні позачергового засідання саме в середу.
"Голоси за відставку у нас є - це показали всі останні голосування в парламенті, у тому числі і за відставку Юрія Луценка, - повідомив член фракції ПР Юрій Самойленко. - Просто зараз ще продовжуються переговори про створення нової більшості, і вони (представники БЮТ) спробували таким чином ці переговори зірвати - але ж ми не пальцем роблені! Після інавгурації Віктора Януковича буде створена нова коаліція, і Кабмін, природно, піде у відставку!"
Вчора позачергове засідання Ради так і не було оголошене. Отримати із цього приводу офіційний коментар Литвина не вдалося. Тим часом стали відомі формальні причини, з яких спікер відмовив представникам БЮТ. "Оскільки останнім часом проведення позачергових засідань перетворилося на фарс, Володимир Литвин видав розпорядження, відповідно до якого підписні листи для проведення засідань беруться в апараті, - аби не було так, як раніше, коли в сейфах партійних вождів лежали підписи на всі випадки життя", - розповіло джерело з оточення спікера. "До речі, з цієї ж причини Литвин в кінці минулого тижня відмовив в проведенні позачергового засідання і 'регіоналам'", - додав він.
Між тим експерти переконані, що в даній ситуації спікер зіграв на боці Партії регіонів.
"Володимир Литвин намагається довести Віктору Януковичу, що він і його брат (Микола Литвин, глава Держприкордонслужби) потрібні йому, тому і відмовив представникам БЮТ в проведенні позачергового засідання, - повідомив директор Інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко. - Хитрість Блоку Юлії Тимошенко напоролася на хитрість Литвина. БЮТ поступив абсолютно передбачувано - якби питання про недовіру Тимошенко розглядалося в середу, то для цього могло і не вистачити голосів: по-перше, ще не закінчені переговори про створення коаліції з 'НУ-НС', а по-друге - багато 'регіоналів' були б відсутні в залі через участь у процесі підготовки інавгурації Віктора Януковича".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас