Німецькі експерти рекомендують Греції звернутися по допомогу до МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німецькі експерти рекомендують Греції звернутися по допомогу до МВФ

Казна та Політика
352
Кельнський Інститут німецької економіки провів дослідження, в якому оцінюються ризики державного банкрутства Греції. Юрген Маттес, один з авторів доповіді, звернув особливу увагу на те, що нинішні процентні ставки за грецькими держоблігаціями хоча і зросли, але все одно залишаються на нижчому рівні, ніж на початку 90-х років.
Однак на ринках наростає нервозність, відзначив експерт, і в якийсь момент Греція зіткнеться з проблемою рефінансування. "Коли настане час платити за боргами, доведеться погашати старі кредити за рахунок нових. Але Афінам зробити це буде важко, нові кредити реально буде узяти лише під дуже високі відсотки, що у результаті може призвести до втрати платоспроможності і можливого оголошення Греції банкрутом", - вважає Маттес.
Щоб не загрузнути в боргах, необхідно взяти курс на економію бюджетних коштів і підвищення ефективності їх використання, упевнений Маттес. Проте в такому разі може намітитися небезпечна тенденція: за скороченням держвитрат може скоротитися кількість зайнятих, знизитися споживча активність, зменшитися сума податкових зборів.
"Якщо Греція збанкрутує, це вдарить, перш за все, по її економіці. Але, можливо, що в кризу будуть втягнуті й інші держави єврозони", - відзначає Юрген Маттес. Тобто в даному випадку може спрацювати принцип доміно. "Кісточками", які упадають першими, найімовірніше, стануть Іспанія, Італія, Ірландія і Португалія - і саме в цій послідовності. Найбільш проблемною країною єврозони зараз є не Греція, а Іспанія, написав в блозі для New York Times Пол Кругман, лауреат Нобелівської премії з економіки. Дефіцит бюджету Іспанії оцінюється в 11,4 відсотка від ВВП, Греції - в 12,7 відсотка. Проте іспанська економіка в чотири рази більша від грецької - відповідно, в ті ж чотири рази вищий рівень ризиків.
Держоблігації Греції та інших держав, які зіткнулися з бюджетними проблемами, знаходяться в інвестиційних портфелях банків, страхових компаній та інвестиційних фондів. "Якщо ці держави стануть банкрутами, то це загрожує великими неприємностями, банки почнуть списувати втрати, і це призведе до посилення нинішньої кризи або виникнення нової", - вважає експерт Інституту німецького економіки.
Ситуацію ускладнює той факт, що згідно з параграфом 103 Маастрихтського договору держави єврозони не мають права брати на себе зобов'язання інших країн. Аби не порушувати європейське право і не вводити інших партнерів по єврозоні в спокусу, Греція має звернутися за допомогою не до держав ЄС, а до МВФ, упевнений Юрген Маттес.
Міжнародний валютний фонд спеціалізується на вирішенні подібних ситуацій. Він може надати кредити, які допоможуть Греції запобігти банкрутству. Але кредити можна отримати лише за умови виконання низки вимог. Якраз це і добре. Адже у розпорядженні Європейського валютного союзу немає механізмів, що дозволяють добитися чіткого дотримання бюджетної дисципліни. Інша річ - Міжнародний валютний фонд.
Залучення МВФ до вирішення бюджетних проблем Греції могло б стати дуже елегантним з політичної точки зору рішенням, вважає Юрген Маттес. "Певною мірою звернення по допомогу до МВФ можна буде розглядати як провал для країн єврозони, які не змогли самостійно впоратися зі своїми проблемами. Але це менше зло, порівняно із загрозою для всього процесу європейської інтеграції", - сказав один з авторів дослідження про бюджетні проблеми Греції.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас