Право на покупку акцій біржі ПФТС отримали 243 члени однойменної асоціації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Право на покупку акцій біржі ПФТС отримали 243 члени однойменної асоціації

269
Асоціація торговців цінними паперами ПФТС відновила членство ТОВ "ФК "КУБ", ТОВ "Оптіма-Інвест" і ТОВ "Е-Волюція Капітал" після того, як ці компанії погасили борги по сплаті внесків, повідомили агентство "Інтерфакс-Україна" в асоціації.
В ПФТС додали, що загальна кількість членів досягла 243 і, згідно з рішенням зборів асоціації від 25 грудня 2009 року, всі вони мають право на покупку однакової кількості 1600 акцій приватного АТ "Фондова біржа ПФТС", що належать асоціації.
Як повідомлялося, збори асоціації ПФТС в кінці грудня вирішили залучити стратегічного інвестора для розвитку біржі. Для цього буде здійснена додаткова емісія 1601 акції біржі на користь ЗАТ "Московська міжбанківська валютна біржа" (ММВБ) на номінальну суму 16,01 млн грн. За її результатами статутний капітал біржі збільшиться до 32,01 млн грн., частка ММВБ складе 50%+1 акція, а частка асоціації ПФТС знизиться з 100% до 50%-1 акція.
Всі акції додемісії будуть продані ММВБ за суму, еквівалентну $10 млн по курсу Національного банку України на момент розрахунку, що відповідає ціні близько 50 тис. грн. за акцію номіналом 10 тис. грн.
Одночасно збори вирішили після завершення додемісії продати порівну і за номіналом свої 1600 акцій членам асоціації і чотирьом менеджерам, давши можливість вилученим за несплату членських внесків компаніям погасити борги і отримати право на покупку акцій біржі. Таким чином, кожен з 243 членів асоціації і чотири менеджери мають право на покупку по 6 акцій біржі, а залишок (118 акцій + невикуплені акції) утворюють опціон для найбільш активних торговців на ПФТС за підсумками 2010 року.
Передбачається, що ММВБ купить акції ПФТС в березні-квітні, реєстрація звіту про їх розміщення відбудеться в квітні-травні, а продаж акцій членам асоціації відбудеться в травні.
Після цього біржа ПФТС перетвориться на публічне АТ, оскільки українське законодавство забороняє приватним АТ мати понад 100 акціонерів.
Група ММВБ - найбільша в Росії інтегрована біржова структура, що надає на базі єдиної технологічної платформи послуги електронної торгівлі, клірингу, розрахунків по операціях, депозитарні й інформаційні послуги. До групи входять ЗАТ ММВБ, ЗАТ "Фондова біржа ММВБ", ЗАТ "Національна товарна біржа", ЗАТ "Розрахункова палата ММВБ", ЗАТ НДЦ, ЗАТ АКБ "Національний Кліринговий Центр", ЗАТ "ММВБ - Інформаційні Технології", регіональні біржові та розрахункові центри.
ПФТС - найбільша фондова біржа України, хоча в 2009 році, згідно з даними Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку, її частка на біржовому ринку знизилася з 90% до 39%, а обсяг торгів склав 13,96 млрд грн.
Незадоволені роботою ПФТС провідні інвестиційні компанії України спільно з другою за величиною російською біржею РТС навесні 2009 року запустили "Українську біржу", яка перша на ринку надала можливість роботи на ринку заявок і сьогодні є реальним конкурентом ПФТС на ринку акцій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас