Український ринок акцій в четвер зріс на корпоративних звітах із США і внутрішньому попиті на папери ГМК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій в четвер зріс на корпоративних звітах із США і внутрішньому попиті на папери ГМК

Фондовий ринок
285
Українські фондові майданчики в четвер продемонстрували позитивну динаміку на тлі високої активності гравців, підкріпленої виходом хорошої корпоративної звітності із США і виступом президента США Барака Обами в Конгресі із закликом підтримати економіку додатковими податковими пільгами. За підсумками дня індекс "ПФТС" зріс на 0,74% - до 637,51 пункту, індекс "Української біржі" - на 0,81%, до 1686,40 пункту.
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" інвестиційний консультант інвесткомпанії "Драгон Капітал" В'ячеслав Орлюк, до відкриття українських фондових майданчиків склався позитивний зовнішній фон: глобальні ринки з оптимізмом сприйняли підсумки засідання ФРС. Завдяки цьому український ринок почав торгівельну сесію значним зростанням по більшості ліквідних паперів першого і другого "ешелонів".
Найбільшим попитом, як і раніше, користувалися папери компаній гірничо-металургійного комплексу, які лідирують за обсягами торгів і кількістю операцій на ринку.
В той же час, до середини дня, за словами Орлюка, зростання котирувань припинилося багато в чому через невизначеність з датою закриття реєстру акціонерів "Укрнафти" для отримання дивідендів.
Керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин у свою чергу відзначив, що невизначеність в даному питанні тримає в напрузі інвесторів три останні торгівельні сесії, починаючи з моменту оголошення інформації про виплати. "На чутках про фіксацію реєстру настрою інвесторів в четвер різко мінялися від песимістичних, коли акції "Укрнафти" знижувалися до 7%, до оптимістичних, коли ціна піднімалася до 1,45%. Волатільність даного емітента формувала спади і падіння індексів у четвер", - сказав Шевчишин, коментуючи агентству ситуацію на ринку.
Крім того, як відзначив Орлюк, зовнішня позитивна кон'юнктура не дала "ведмедям" шансу перехопити ініціативу, і до закриття торгів на українському ринку переважала позитивна динаміка.
Орлюк вважає, що подальший рух ринку залежатиме, в першу чергу, від макроекономічних даних в Європі і США, очікуваних в п'ятницю, перш за все, попередніх даних щодо ВВП США за IV квартал минулого року, стосовно яких спостерігаються оптимістичні чекання.
Експерт відзначив, що позитивний настрій на глобальних ринках, звітність найбільших американських компаній і попит на українські акції з боку місцевих інвесторів здатні в п'ятницю прискорити зростання українського ринку. Проте відкриття американських майданчиків "гепом" вниз і розпродажі на провідних європейських майданчиках перед закриттям роблять прогнози не такими однозначними.
На "Українській біржі" в четвер стабільний попит мали акції сталеливарних компаній: Алчевського меткомбінату - +1,75% при обсязі операцій 6,237 млн грн., Єнакіївського метзаводу - +2,21% (5,387 млн грн.), "Азовсталі" - +1,93% (5,065 млн грн.).
В той же час одні з найбільш ліквідних паперів - акції "Укрнафти" - продовжили корекцію, втративши за день 1,93% при рекордно високому обсязі торгів - 9,806 млн грн.
Високий попит мали акції вагонобудівних підприємств, причому лідером зростання в цій групі стали папери Крюковського вагонозаводу (+11,63%). За словами Шевчишина, вартість паперів злетіла після публікації інформації про виробничі показники 2009 року, де також було сказано про отримання позитивного фінансового результату за підсумками цього проблемного року, чого, як виявилось, не чекали гравці. Подорожчали також акції Стахановського вагонобудівного заводу (+5,66%).
Разом з тим папери Маріупольського заводу важкого машинобудування впали на 4,46% після інформації про продаж Фондом держмайна на аукціоні 11% акцій підприємства за ціною нижче поточної на більш ніж 60%.
Як відзначив Шевчишин, акції енергетичних підприємств ще з ранку мали передумови для зростання, завдяки інформації про прибуток "Дніпроенерго" в четвертому кварталі 2009 року, а також інформації про можливість резервування на спецрахунках 12% щомісячних оборотів обленерго.
В результаті за підсумками дня зросли "Центренерго" (+1,51%), "Західенерго" (+1,11%), "Донбасенерго" (+3,40%). Проте акції "Дніпроенерго" закрилися практично з нульовою зміною котирування.
Найбільша зміна вартості зафіксована в малоліквідних акціях "Arcelor Mittal Кривий Ріг і ДМЗ ім. Петровського (-5,88%), по яких пройшли одиничні операції.
Подорожчали також акції коксохімічних підприємств, по яких зберігається попит: Ясиновський КХЗ (+1,69%), Авдіївський КХЗ (+0,6%). Попит мали також акції Північного ГЗК (+0,46%), Полтавського ГЗК (+1,55%) і шахтоуправління "Покровське" (-1,18%).
Разом з тим подешевшали папери виробників труб: Харцизького трубного заводу (-0,73%), Інтерпайп НДТЗ (-0,83%) і Інтерпайп НТЗ (-17,92%) - лідера зниження за підсумками дня.
Як відзначив Шевчишин, у зв'язку з публікацією звітності по банківському сектору за 2009 рік активність інвесторів у цьому секторі незначна. В той же час акції Укрсоцбанку і Райффайзен Банку Аваль зросли на 1,29% і 1,72% відповідно.
На "Українській біржі" в четвер укладені операції на суму 54,775 млн грн.
На ПФТС цього дня з акціями укладені операції на суму 7,743 млн грн.
Як повідомила трейдер інвестиційної компанії Phoenix Capital Ірина Барабанова, на західних ринках в четвер подорожчали акції нафтових компаній: Regal Petroleum - на 4,92%, JKX - на 2,19%. У акціях аграрного сектора динаміка була різноспрямованою: папери Kernel зросли на 2,2%, тоді як папери "Астарти" опустилися на 2,03%.
Акції компаній будівельного сектора в четвер практично не торгувалися, незначний обсяг торгів був лише з акціями ТММ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас