Львів довели до дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Львів довели до дефолту

Казна та Політика
5335
Невиконання Держказначейством платіжних доручень Львова довело місто до фактичного дефолту з одного із випусків облігацій. Львів на декілька днів затримав купонну виплату на 1,178 млн грн. власникам бондів на 50 млн грн. Лише публічний розголос проблеми та особиста участь прем'єр-міністра Юлії Тимошенко допомогли Держказначейству перерахувати власникам паперів їх квартальний дохід. Тепер для інвесторів стають ризикованими будь-які муніципальні облігації, говорять експерти.
Держказначейство заблокувало рахунки Львова і платіжні доручення міста на суму 132 млн грн., заявив вчора начальник департаменту фінансової політики Львівської міської ради Олег Іщук. Через це Львів не зміг своєчасно обслуговувати свій зовнішній борг і фактично допустив облігаційний дефолт. "Нам необхідно платити відсотки. 19 січня міськрада передала в Держказначейство платіжні доручення на 1,178 млн грн. для перерахунку до банку 'Львів'. Проте ця сума досі в банк не прийшла", - сказав він. За інформацією Іщука, банк "Львів" купив облігації міста і продав їх іноземним інвесторам. При цьому Олег Іщук згадав про кредит на 100 млн грн. на будівництво стадіону до Євро-2012.
"Відсотки ми виплачуємо кожного місяця. В разі непогашення збитки складають 67 тис. грн. на день. Ми повинні були виплатити відсотки до 21 січня", - пояснив директор департаменту Євро-2012 міськради Олег Засадний. У 2009 році місто випустило облігації на 300 млн грн. для підготовки до Євро-2012, з них Укрексімбанк обіцяв викупити папери на 100 млн грн. Втім, термін виплати купона із них на 5,041 млн грн. настане 1 березня. Виходячи з даних агентства Cbonds, в липні і грудні 2007 року Львів для проведення реконструкції доріг і ЖКГ випустив дві серії п'ятирічних облігацій - на 50 млн грн. і 42 млн грн. відповідно. Андеррайтером першого випуску виступив банк "Львів" (ставка прибутковості - 9,45%), другого - ВіЕйБі Банк (9,95%). Десята виплата купона по першому випуску мала відбутись 22 січня у розмірі саме 1,178 млн грн. Наступна виплата такого ж купона буде 23 квітня, а із облігацій на 42 млн грн. - 24 березня на суму 1,041 млн грн.
Невиплата купона означає технічний дефолт. "Формальні ознаки дефолту очевидні. Але оскільки йдеться про відносини двох суб'єктів, які знаходяться в партнерських стосунках, дефолт не став надбанням громадськості і не був оголошений", - говорить старший аналітик ІК Astrum Investment Management Сергій Фурса. Заступник голови правління банку "Львів" (власник облігацій на 20 млн грн. з випуску на 50 млн грн.) Ярослав Ніколаєв з цим не згоден. "На ліквідність банку це ніяк не впливає. Просто зараз казначейство не пропускає платежі з бюджету. Це технічні затримки, і ми не застосовуватимемо до міста жодних санкцій. Ми львів'яни, і це гроші нашої общини. Ми готові чекати день, місяць..." - сказав він.
Втім, дефолту міста вже вдалось уникнути. "Зранку у нас була проблема, але зараз вона вирішена. У мене були телефонні розмови з прем'єр-міністром Юлією Тимошенко і главою Держказначейства Тетяною Слюз. Проведені всі проплати, які у нас були, у тому числі процентного доходу із облігацій" - повідомив мер Львова Андрій Садовий і запевнив, що проблем з виплатами купонів з інших випусків у них немає.
Тепер, за словами генерального директора Української асоціації інвестиційного бізнесу Андрія Рибальченка, при купівлі облігацій будь-якого міста інвестори враховуватимуть ризики можливої затримки виплат: "Якщо із муніципальних паперів відбуваються дефолти, я не знаю, кому ще в цій країні можна довіряти". "Підвищиться необхідна прибутковість із паперів, оскільки інвестор нестиме додаткові ризики", - упевнений глава аналітичного департаменту "ТАСК" Андрій Шевчишин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас