Американський хедж-фонд заробив 7 млрд на кризі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американський хедж-фонд заробив 7 млрд на кризі

Казна та Політика
628
Давід Теппер, який очолює керуючу компанію Appaloosa Management, поставив мільярди доларів на те, що Велика депресія в США не повториться, і тепер б'є рекорди річної прибутковості.
В лютому-березні Теппер "підбирав" акції банків, що знецінилися, тоді як багато інвесторів прагнули піти з ринку і позбутись паперів. День за днем він купував акції Bank of America, які тоді торгувалися нижче за 3 долари, і привілейовані акції Citigroup, що коштували менше 1 долара. Навіть ті, хто розділяв віру Теппера в перспективи зростання, побоювалися повторювати його рішення на тлі розмов про те, що уряд скоро може націоналізувати великі банки. За словами Теппера, були дні, коли ніхто не залишав заявок на покупку, пише The Wall Street Journal.
В підсумку його ставки зіграли. На тлі відновлення ринку компанія Теппера Appaloosa Management на початок грудня заробила приблизно 120%. Зараз Теппер управляє активами на суму 12 млрд доларів. Appaloosa Management є одним з найкрупніших хедж-фондів в світі. При цьому, за даними обізнаних джерел, особистий дохід Теппера цього року може скласти більше 2,5 млн доларів.
Тепер Теппер бере курс на нову мету. Він купив приблизно на 2 млрд доларів паперів, що знецінювалися, забезпечених комерційною нерухомістю. Деякі експерти прогнозують подальші погіршення в цьому сегменті, і Теппер ризикує втратити частину заробленого.
Хедж-фонди, що колись користувалися великим інтересом у заможніх інвесторів, в 2008 році зазнали серйозних втрат, показавши зниження на 19%. Майже 1500 фондів, або приблизно 16% із загальної кількості, торік закрилися. Цього року фонди відновлюють позиції: по листопад включно зростання склало 19% - на рівні кращих показників за десятиліття, пише The Wall Street Joãrnal із посиланням на дані Hedge Fund Research.
Наприкінці 1980-х Теппер працював в Goldman Sachs, де брав участь в управлінні операціями з неперспективними облігаціями. У 1993 році він пішов з Goldman Sachs і заснував Appaloosa. До 2008 року він заробив статок у 2 млрд доларів. За минулі роки до цього часу середня річна прибутковість його фонду досягала близько 30%, повідомляє The Wall Street Journal.
Його найбільші досягнення пов'язані із значними вкладеннями в активи, що не мають попиту. Під час кризи на азіатських ринках в 1997 році Теппер додав в портфель російських боргових паперів корейські акції. Коли ринки через два роки відновилися, це принесло йому мільйони доларів прибутку. Він багато заробив на поганих облігаціях в 2003 році, його ставка в 2007 році на ресурсні компанії зіграла в 2008 році, коли ціни на сировину підскочили.
Але оскільки він інколи розміщує більше половини портфеля в одному сегменті, він також ризикує зазнати великих збитків. Торік це коштувало йому більше 1 млрд доларів. У січні 2008 року, після повідомлень про збитки Societe General в результаті шахрайства, побоюючись коливань на ринку, Теппер продав багато своїх активів. Але ринок стримався - в збиток Appaloosa.
В 2008 році найбільший фонд компанії Теппера втратив 25%, що більше середнього по галузі (19%). У 2009 рік Теппер увійшов обережно, з більше 30% (більше 2 млрд доларів) активів в грошовій формі.
Лютневі новини про введення так званого Плану фінансової стабільності, який зокрема передбачав грошові вливання держави в капітал банків, багато хто сприйняв як загрозу можливій націоналізації фінансових компаній. Для Теппера ж це був доказ того, що уряд підтримає банки. Він дав своїм трейдерам вказівку купувати акції і облігації банків.
До кінця березня акції Citigroup виросли втричі, зростали ійінші придбані Теппером інструменти. Appaloosa збільшила портфель.
Потім Теппер вклав більше 1 млрд доларів в придбання 10-20% (випусків) висококласних іпотечних паперів, забезпечених комерційною нерухомістю. Його команда визнала їх дуже привабливими для інвестицій.
Теппер робить ставку на те, що в разі поліпшення економічної ситуації він отримає хороші відсотки з облігацій, а якщо об'єкти нерухомості не приноситимуть дохід і виплати проводитися не будуть, він зможе мати великий вплив в процесі реструктуризації. Тобто зрештою може виявитися попереду.
На думку аналітиків, він сильно ризикує. Вартість комерційної нерухомості продовжує знижуватися. Власники боргу не завжди грають значну роль в реструктуризації, і боротьба за контроль може бути дуже складною. Як би там не було, Теппер упевнений, що зростання - природний стан економіки, тому оптимізм зазвичай винагороджується.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас