Контрафакт заповнює заправки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Контрафакт заповнює заправки

Казна та Політика
890
Українські виробники пального звертають увагу на зростаючу цього року кількість контрафактної і контрабандної продукції на українському ринку. Для ефективної боротьби з цим явищем Мінпаленерго і Мінекономіки вже звернулись за допомогою до сусідів - Росії і країн Балтії.
Нафтотрейдери стурбовані збільшенням присутності на українському ринку контрафактного і контрабандного палива. Зокрема, вчора президент компанії "ТНК-ВР Коммерс" Сергій Лізунов під час Першої міжнародної конференції з питань розвитку українського ринку нафтопродуктів повідомив, що за оцінках фахівців компанії, частка подібних нафтопродуктів на ринку становить 10-15%. Це ж питання раніше стало предметом обговорення одного з останніх засідань профільної експертно-аналітичної групи при Мінпаленерго. "У відповідь на звернення учасників ринку ми спільно з Мінекономіки надіслали офіційні листи в низку посольств Балтії і Росії з проханням допомогти своїм досвідом у формуванні юридичної бази, яка стане ефективним інструментом протидії контрафактній продукції", - розповів директор держпідприємства "Укрнафтохімпереробка" Володимир Ємелін.
За його словами, не виключено, що вже до кінця року в цьому напрямі можуть з'явитися перші результати. Як зазначають експерти, зростання обсягів контрафактної і контрабандної продукції було спровоковано труднощами в роботі роздрібних торговців пальними, з якими вони зіткнулися цього року. Серед них і 20%-й спад продажів, спровокований фінансовою кризою, а також цінова війна, оголошена "приватівськими" структурами. Це призвело до зниження маржі АЗС. В результаті, в гонитві за мінімізацією своїх витрат окремі оператори зважуються на торгівлю контрафактним пальним, яке часто не відповідає за своїми технічними характеристиками держстандартам. Як наслідок, більшість експертівконстатує загальне падіння якості палива в роздрібному сегменті.
Простежити джерела контрафакту (на відміну від контрабанди, левова частка якої припадає на наш східний кордон) украй складно, як і підрахувати об'єми цього некондиційного пального. Учасники ринку основним струмочком контрафактної продукції називають міні-НПЗ, але важко визначити їх кількість.
"Офіційно в Україні зареєстровано 25-30 міні-НПЗ. Але скільки на ринку подібної мануфактури працює "в сіру", сказати важко", - говорить аналітик компанії UPECO Олександр Сиренко. "На жаль, частина міні-НПЗ мабуть продовжує виробляти компоненти, які потрапляють на роздріб без необхідних добавок, аби відповідати параметрам товарних бензинів", - констатує він.
Самі ж виробники пального в Україні давно пропонували вирішення цієї проблеми посилаючись на світовий досвід. Зокрема, ще три роки тому компанія "ТНК-ВР" пропонувала для мінімізації на ринку контрафактної продукції використовувати маркування нафтопродуктів, наявність якої можна визначити лише спеціальними приладами. Без допомоги останніх, навіть вдавшись до будь-яких інших лабораторних тестів, виявити доданий маркер неможливо, оскільки концентрація маркера в продукті неймовірно мала. Координатором контролю якості проб передбачалося створити незалежне агентство, що включає представників всіх профільних держвідомств і нафтокомпаній. Проте ця ідея не отримала державної підтримки, хоча більшість учасників ринку вважали подібний механізм єдино ефективним.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас