Британія таємно допомогла банкам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британія таємно допомогла банкам

Казна та Політика
593
Голова Банку Англії Мервін Кінг зізнався у видачі незадекларованих кредитів. Дві найбільші британські фінансові організації - Royal Bank of Scotland (RBS) і HBOS отримали £61,6 млрд. ($101 млрд.) прихованої допомоги.
Як з'ясувалося, Банк Англії видавав секретні кредити. Це почалося 1 жовтня 2008 р., через два тижні після краху американського інвестиційного гіганта Lehman Brothers, що обрушив фінансові ринки. Повернення коштів, за словами пана Кінга, в повному обсязі відбулось вже в січні 2009 р. Проте лише зараз RBS і HBOS досить міцно стали на ноги, аби регулятор зважився розкрити інформацію про масштаби таємної підтримки.
Та обставина, що надання грошової допомоги зберігалося в таємниці, допомогло Британії уникнути паніки на фінансовому ринку, зберегти кредитний рейтинг держави і запобігти опору платників податків подальшій націоналізації банків-боржників.
"Тоді була критична ситуація. Банки були близькі до колапсу, і центробанк виступив кредитором останньої інстанції. Видані гроші стали мостом до подальшої націоналізації компаній. Такі кредити дуже ефективні для того, щоб виграти час", - розповів Мервін Кінг.
Після надання кредитів уряд Великобританії в кінці 2008 р. без зайвого шуму викупив за $33 млрд. більше 70% акцій RBS. Тим часом HBOS за $29,3 млрд. перейшов у власність банківської групи Lloyds, націоналізованої на 43%.
"Британське казначейство надало Банку Англії гарантії від можливих збитків з екстрених кредитів, виданих RBS і HBOS в жовтні 2008 р. За цю страховку Центробанк платив комісійний збір у розмірі 1,7%. З сьогоднішнього дня Банк Англії вирішив не вважати цю інформацію конфіденційною. Я розділяю цю думку: ринкові умови істотно покращились", - зізнався вчора канцлер казначейства (міністр фінансів) Великобританії Алістер Дарлінг.
Як зазначається в повідомленні Банку Англії, стабільність RBS забезпечена державним заступництвом: в даний момент 84% акцій банку знаходяться під контролем уряду. Привід турбуватися за групу Lloyds зник вчора, після того, як група оголосила про знаходження способу залучити достатній для безпечної роботи капітал.
Банк днями залучив $14,03 млрд. за рахунок обміну недоларових конвертованих облігацій на нові боргові папери. На додачу за допомогою додаткового випуску акцій Lloyds збирається зібрати ще $22 млрд., що стане найкрупнішою додемісією в британській банківській історії. Обсяг випуску перевищить половину ринкової капіталізації компанії. Але оскільки акції пропонуватимуться з дисконтом 60% до позавчорашньої ринкової вартості і випускаються тоді, коли попит з боку інвесторів перевищує пропозицію, експерти не сумніваються в успіху цієї додемісії і ставлять розторопних британських банкірів в приклад вітчизняним.
Експерти підтримують політику британського центробанку. "Рішення Банку Англії про надання прихованої допомоги було правильним в тих умовах. Паніку було нагнітати абсолютно ні до чого. Українська банківська система багато в чому постраждала якраз саме через панічні настрої. Виникла в період кризи скрута із залученням зовнішнього фінансування не була критичною. А ось прилюдне розтерзання "Промінвестбанку" на тлі зниження темпів зростання активних операцій банків, посилення вимог до позичальників і, практично, заборона на отримання кредитів зіграли свою згубну роль", - повідомила директор аналітичного департаменту фінансової компанії TELETRADE Оксана Курінна.
Нагадаємо, що рік тому банки оперативно відмовилися обслуговувати картки "Промінвестбанку" і закрили ліміти з міжбанку на нього, внаслідок чого він почав проводити платежі із затримкою. У результаті було підірвано довіру до всієї фінансової системи України: у банках вишикувалися черги на дострокове зняття депозитів. На думку пані Курінної, НБУ міг допомогти вітчизняним банкам своєчасним реагуванням на те, що відбувається, проте всі його дії були пост-фактум, і жодного впливу не мали - лише викликали роздратування.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас