Радник голови НБУ: Помірна інфляція зберігає можливість зниження Національним банком ставок з активних операцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Радник голови НБУ: Помірна інфляція зберігає можливість зниження Національним банком ставок з активних операцій

Казна та Політика
351
Помірна інфляція в жовтні зберігає можливість для зниження Національним банком України (НБУ) ставок з активних операцій, вважає керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький.
"Буду знов пропонувати повернутися до питання зниження ставок з активних операцій. По кредитах "овернайт" без забезпечення - з 17% до 16%, а з кредитів під забезпечення - з 15,5% до 15%. Облікову ставку пропонуватиму або зберегти на незмінному рівні, або сигнально знизити на 0,1 відсоткових пункти", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.
Радник голови НБУ пояснив, що зниження ставок протидіятиме рецесії, загроза продовження якої все ще домінує в балансі макроекономічних ризиків.
При цьому, за його оцінкою, зниження цінового тиску залишається стійкою тенденцією. "Жовтень не змінив цей тренд", - зазначив В.Литвицький.
Експерт нагадав, що в жовтні-2009 інфляція була майже удвічі нижчою, ніж в жовтні-2008 - 0,9% і 1,7% відповідно. При цьому поточна інфляція (за 12 місяців) за підсумками жовтня-2009 сповільнилася до 14,1% з 15% за підсумками вересня-2009.
Литвицький також зазначив, що запас для зниження ставок із активних операцій дає прогноз зростання цін в цілому в 2009 році.
"Можна очікувати, що в листопаді-грудні істотного цінового пожвавлення не буде. Реалістичний прогноз інфляції по року - 13-13,5%. Тому навіть при зниженні ставок із кредитів "овернайт" до 15-16% зберігатиметься певна різниця", - пояснив В.Литвицький.
Разом з тим, застерігає він, зниження ставок має бути обмеженим для збереження їх показника на позитивному відносно інфляції рівні.
"Не потрібно давати сигнал про надлишкову лібералізацію процентної політики, враховуючи невизначеність бюджетних перспектив. Крім того, необхідно проаналізувати реакцію валютного і кредитного ринку на вірогідну перерву у фінансуванні за програмою stand-by", - зазначив він.
Крім того, радник голови НБУ вважає, що Нацбанку слід вивчити можливість обмеженого підвищення ставок із депозитних сертифікатів: на 0,75-1 відсоткових пункти.
"Якщо ситуація змінюватиметься і ліквідність виходитиме за безпечний кордон, ми маємо бути готові піти на підвищення ставок із депозитних сертифікатів", - сказав експерт.
За його словами, розширення ліквідності може статися через збільшення бюджетного дефіциту в результаті реалізації закону про підвищення соціальних стандартів.
При цьому В.Литвицький підкреслив: поки інфляцію підігрівають не зміни монетарних агрегатів, а адміністративне підвищення тарифів на комунальні послуги, зростання акцизів, дефіцит держбюджету і наслідки девальвації. Крім того, на зростанні цін позначається скорочення товарної пропозиції на внутрішньому ринку імпортних товарів, оскільки імпортозамінні виробництва доки не заповнили нішу, що звільнилася.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас