"Нортіма" вимагає гроші від ФДМ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нортіма" вимагає гроші від ФДМ

Фондовий ринок
852
Влада не повернула заставну суму двом із трьох учасників конкурсу з приватизації ОПЗ - "Нортімі" Ігоря Коломойського і "Фрунзе-Флорі" Костянтина Григоришина. Своє право на повернення коштів вони можуть відстоювати в судах. При цьому до закінчення розглядів уряд може забути про ефективний продаж об'єкту й інтерес до нього з боку інвесторів.
"Ми вкрай обурені непослідовною поведінкою Фонду держмайна, який спочатку відмовився з незрозумілих причин визнати нас переможцями конкурсу, а тепер безпідставно користується коштами, котрі є конкурсною гарантією, і перераховані "Нортімою", - повідомляє представник ТОВ "Нортіма" Роман Жуган. Він вважає, що до того моменту, поки Фондом держмайна не буде укладено договір купівлі-продажу акцій ОПЗ з ТОВ "Нортіма" як з переможцем конкурсу, держава не має ні юридичної підстави, ні морального права користуватися грошовими коштами, внесеними компанією в якості конкурсної гарантії.
Нагадаємо, що в день конкурсу - 29 вересня - ФДМ скасував результати торгів, на яких виграла "Нортіма", і протягом десяти днів зобов'язаний був повернути гроші учасникам конкурсу. Поки заставну суму виплатили лише одному з претендентів - російському "Азот-сервису", згідно з інформацією самого фонду. Чому було відмовлено у виплаті застави двом іншим учасникам - залишається питанням. "З нашого спілкування з ФДМ виходить, що відомство передало всі необхідні документи в держказначейство, аби повернення коштів відбулось. Але в самому казначействі повідомили, що процедуру передачі коштів не можуть здійснити через дії ФДМ", - розповідає Жуган.
На питання про те, чи може затримка з виплатою заставної суми свідчити про те, що уряд подумує над тим, чи не визнати результати конкурсу легітимними, він відповів наступне: "У діях уряду важко угледіти логіку. Якщо результати конкурсу скасовано, чому не повертається застава? А якщо повертається, то чому вибірково? Тому ми готуємо позов, в якому маємо намір, в першу чергу, вимагати визнання нас переможцями конкурсу. Також в судовому порядку ми вимагатимемо стягнення збитків", - сказав представник "Нортіми".
На минулому тижні Костянтин Григоришин заявив в ЗМІ про неповернення застави за участь в купівлі ОПЗ підконтрольній йому компанії "Фрунзе-Флора". Як зазначають в прес-службі бізнесмена, з тієї миті ситуація не змінилася, і в компанії також готують позовну заяву на тему компенсації збитків, завданих у зв'язку з участю в конкурсі. У схожу ситуацію в 2007 р. втрапив російський "Акрон". Йому також не повернули заставу в строк після відміни продажу. Правда, компанія не стала вплутуватися в судові розгляди із цього приводу.
Аналітики називають дії уряду по відношенню до учасників конкурсу безпрецедентними. "Як чиновник, я не бачу пояснень такій поведінці. Як громадянин, вважаю, що нинішній уряд переносить досвід первинного накопичення капіталу шляхом неповернення боргів і так званого кидалова на державний менеджмент. Судові розгляди на цю тему можуть тривати роками, а доки, як кажуть, суд та справа - гроші будуть витрачені. Частково - на фінансування вибіркової кампанії", - передбачив політолог, заступник секретаря РНБО Дмитро Видрін. Президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер розцінює ситуацію, що склалася, як неповагу до закону з боку влади. "Цей випадок вказав в черговий раз на те, що в нашій країні доцільність важливіша за закон", - вважає Пасхавер.
Аналітику важко спрогнозувати, як надалі буде вирішена доля ОПЗ, але він повідомив, що приватизація в країні паралізована з 2004 р., і передбачив, що можливість її розблоковувати з'явиться не раніше, ніж політична еліта усвідомить необхідність консолідації. Партнер компанії "Магістр і партнери" Сергій Власенко в такій ситуації радить компаніям діждатися від влади виразного пояснення, чому вони не повертають гроші.
"Якщо неповернення виявиться неправомірним, компанії мають повне право відстоювати в суді право на компенсацію прямих і непрямих збитків, завданих діями влади", - говорить Власенко.
Фінансисти вважають, що судова тяганина і криза зовсім не додають ОПЗ привабливості. "Якщо ФДМ таки спробує продати завод в 2010 р., він навряд чи отримають більше 5 млрд. грн. Велика вірогідність того, що продати завод доведеться дешевше за цю суму", - передбачає аналітик ГІК "Драгон Кепітал" Тамара Льовченко. Вона вважає, що вартість активу нині не перевищує $250-300 млн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас